انتشار تصاویر معدومسازی هزاران جوجه یکروزه و دفنشان زیر خاک در اردبیل که به ادعای مسببان، به دلیل نبود خوراک طیور انجام شده، این سوال را ایجاد کرده که چرا نهادههای آنها تامین نمیشود و چرا دستگاههای مرتبط اقدامی برای جلوگیری از این دست اقدامات آزارنده موجودات زنده و آسیبزننده به روان و سبد غذایی مردم صورت نمیدهند؟ این در حالی است که وزارت کشاورزی و انجمن مربوطه اعلام داشتهاند که مشکل خاصی در این رابطه وجود ندارد.
به گزارش نوروز، در روزهای گذشته «جواد ساداتینژاد» وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشته بود، شرکت پشتیبانی امور دام، جوجهریزی توسط مرغداران را پیشخرید میکند، بنابراین مرغداران نگران فروش محصول خود در بازار نباشند.
به گفته وی، با رشد تسهیلاتی که داشتهایم در هفته آینده سرمایه در گردش به سرعت پرداخت خواهد شد و هیچ دغدغهای وجود ندارد که مرغدار ما بخواهد به سمتی برود که جوجهریزی را حذف کند و احیانا به سمت معدومسازی آن برود.
ساداتینژاد اما در جریان انتشار این تصاویر بیان داشته معدومسازی جوجه اتفاق عادی و رایج تولید مرغ در تمام کشورهای جهان است اما این کار از نظر شرعی مشکل دارد و بههمیندلیل رئیسجمهوری دستور داده از مرغداران حمایت شود تا مجبور به معدومسازی جوجهها نشوند.
برخی واکنشها به معدومسازی جوجهها
انتشار این تصاویر واکنشهای زیادی را به همراه داشتهاست. به عنوان مثال، «محمدرضا صدیقپور» دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه انتشار تصاویر معدومسازی جوجهها را غیراخلاقی دانسته و آن را مصداق تشویش اذهان عمومی توصیف کرده است.
«رضا افلاطونی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین پا را فراتر گذاشته و گفته معدومسازی جوجه ممنوع است، چون اخلال در نظام اقتصادی کشور تلقی میشود.
البته این پایان ماجرا نبوده و حواشی این معدوم سازی به هیات دولت نیز کشیده شد. «علی بهادری جهرمی» سخنگوی دولت در توئیتی در واکنش به ویدئو منتشر شده معدومسازی جوجههای یکروزه نوشته است: دولت مرغ مازاد تولیدی را میخرد؛ به منظور تامین سرمایه در گردش مرغداران و دامداران ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات مناسب تصویب شده؛ عوارض صادرات مرغ و تخممرغ صفر و ممنوعیت صادرات برداشته شد. با این اوصاف حتی بهانهای هم برای کار خلاف شرع و ضدحقوق حیوانات جوجهکشی نیست.
معدومسازی جوجههای یکروزه ابعاد بزرگتری دارد؛ ابعادی که به اقتصاد و بازار ایران در ماههای آینده لطمه جدی وارد میکند و کارشناسان نسبت به تبعات آن هشدار میدهند.
معدومسازی متوقف میشود؟
موضوع معدومسازی جوجههای یک روزه محدود به امسال نشده و در سالهای قبل نیز شاهد وقوع اتفاقاتی از این دست با بهانههای مشابه بودهایم. در این میان برخی این اقدام را برخی به نوعی خودزنی فعالان زنجیره تولید مرغ برای امتیازگرفتن از دولت دانستهاند.
به نوشته برخی رسانهها، با آغاز اصلاحات اقتصادی دولت و حذف ارز 4200 تومانی از واردات کالاهای اساسی که نهادههای خوراک دام و طیور نیز در این گروه قرار دارند، مرغداران در حالی مجبور به تامین نهاده تولید با افزایش تا 2 برابری قیمتها هستند که رشد تولید در کنار کاهش تقاضا بازار را تحتالشعاع قرار داده و حتی قیمت مرغ بسیار کمتر از نرخ مصوب به فروش میرود.
البته در این راستا تشکلهای این بخش بارها نسبت به مشکلات حوزه خود هشدار داده و ضمن درخواست حمایت دولت، گزینه صادرات را یکی از راههای جلوگیری از زیان بیشتر مرغداران عنوان داشته بودند؛ راهکاری که باید دید آیا با دستور دولت جلوی تکرار این رخداد را خواهد گرفت.