طی دو هفته اخیر حدود یکصد نفر در اروپا، آمریکا و اخیرا در استرالیا به آبله میمونی مبتلا شدهاند. ماجرا از ابتلای یک مسافر انگلیسی شروع شد که از نیجریه بهعنوان کشور شناختهشده از موارد آبله میمونی به انگلستان بازگشت.
به گزارش نوروز از منابع خبری، یکی از نزدیکترین موارد شناسایی آبله میمونی به ایران در اراضی اشغالی بوده و حالا با فرونشست تدریجی کرونا بسیاری نگران درگیر شدن با بیماری هستند که علاوه بر نام ناخوشایند آن، تصاویر مبتلایانش هراسآور است.
متخصصان جهانی اعلام کردهاند دنیا در آستانه شیوع سراسری یک بیماری دیگر نیست، خطر آبله میمون برای عموم مردم کم است و البته ثابت شده که واکسیناسیون علیه آبله میتواند تا ۸۵درصد در پیشگیری از آبله میمون مؤثر باشد.
اگرچه احتمال انتقال گسترده و سریع آبله میمونی در مقایسه با کووید19 و آنفلوانزا بسیار کم است اما نظر نهایی و دقیق را زمانی میتوان بیان کرد که اطلاعات بیشتری از ژنتیک این ویروس در بیماران جدید به دست آید و این نکته مشخص شود که آیا این بیماری تغییرات ژنتیکی دارد یا خیر.
آبله میمونی چیست؟
ویروس آبله میمونی یا آبله جوندگان از خانواده ویروسهای آبله است که برای اولین بار حدود 50 سال قبل در یک پسر 9 ساله در جمهوری دموکراتیک کنگو شناسایی شد. ضایعات این بیماری شباهت زیادی به آبله انسانی دارد.
آبله میمون که به عنوان یکی از بیماریهای نادر ناشی از یک ویروس بومی شناخته میشود، به دو گونه کنگو و گونههای غرب آفریقا تقسیم میشود.
نوع کنگو این ویروس تا 10 درصد خطر مرگ و میر و سویه غرب آفریقا آن نیز از هر 2 مورد یک درصد مرگ و میر دارد.
علائم ابتلا به بیماری
نشانههای اولیه شامل تب، سردرد، ورم، کمردرد، درد عضلات و بیحالی عمومی است. هنگامی که تب شروع میشود، جوشها و التهابهای پوستی ایجاد میشوند که اغلب از صورت شروع میشوند، سپس به سایر قسمتهای بدن، معمولاً کف دستها و کف پا گسترش مییابند. این جوشها که میتوانند با خارش زیاد همراه باشد، تغییر میکنند و مراحل مختلفی را طی میکند تا در نهایت یک جای زخم ایجاد میشود که بعدا میریزد.
به گفته رئیس کارگروه بهداشت و پیشگیری ستاد ملی مقابله با کرونا آبله میمون، به عنوان یک بیماری ویروسی علائمی مثل آنفولانزا دارد منجر به بروز بثورات پوستی در صورت و بدن گسترش است. دوره نهفتگی آبله میمونی، یعنی از زمان ابتلا به عفونت تا شروع علائم، معمولاً 6 تا ۱۳ روز است اما شاید تا ۲۱ روز هم طول بکشد.
راه سرایت بیماری
بنا بر اعلام دکتر «فرشید رضایی» رئیس دفتر آموزش و ارتقا سلامت وزارت بهداشت آبله میمون میتواند زمانی که فردی در تماس نزدیک با فرد آلوده باشد سرایت کند. این ویروس میتواند از طریق پوست زخم شده، دستگاه تنفسی، مقاربت، از طریق چشم، بینی یا دهان، تماس با حیوانات آلوده مانند میمونها، موشها و سنجابها یا اشیاء آلوده به ویروس مانند رختخواب و لباس منتقل شود.
انتقال بیشتر از راه حیوانات به انسان است که از طریق خراش، گازگرفتن یا خوردن گوشت خوب پخته نشده یا دست زدن به ترشحات حیوان در هنگام ذبح و آماده کردن آن برای پخت غذا است.
برخلاف آبله مرغان، انتقال از فرد به فرد در آبله میمونی به راحتی رخ نمیدهد و شرایط خاصی لازم دارد. راه اصلی انتقال فرد به فرد راه تنفسی است که در انسان چون از راه قطرات میکروسکوپی درشت منتقل میشود نیاز به تماس چهره به چهره دارد.
در مجموع باید گفت هر چند متخصصان میگویند بیماری ویروسی جدید مانند کرونا همهگیر نخواهد شد اما تجربه اپیدمی بزرگی که هنوز با آن درگیریم هرگونه حدس و گمان در این باره را با گذشت زمان درگیر میسازد و هر چند نباید از بیماری جدید موسوم به Monkeypox ترسید اما شاید ماسکها را باید دوباره محکمتر بست.