وجود ادیان و مذاهب گوناگون در کنار اقوام، زبان و گویشهای متنوع باعث شده تا ایران و فرهنگش همچون گلستانی رنگارنگ در میان کشورهای جهان جلوه کند؛ ویژگی که در مناسبتهای فرهنگی بیشتر به چشم میآید.
در نمایشگاه کتاب تهران نیز طی بیش از سی دورهای که برگزار شده این گوناگونی و تکثر نمود پیدا کرده است. برپایی غرفههای مربوط به آثار انتشار یافته پیروان ادیان مختلف از جمله ویژگیهای این نمایشگاه و به عبارتی همایشگاه فرهنگی بوده است.
در این پیوند، گزارشگر نوروز با «آرش آبائی» یکی از مسئولان غرفه کلیمیان در نمایشگاه کتاب گفتوگویی داشته است. به گفته آبائی بازدید از این غرفه بیشتر از طرف کسانی است که به مسائل این اقلیت دینی علاقهمندند. البته حجم بازدیدکنندگان غرفه کلیمیان به اندازه ناشران عمومی نیست.
سی وسومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران پس از دوسال برگزاری مجازی به دلیل اپیدمی کووید19، از صبح چهارشنبه (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱) در مصلای امام خمینی (ره) آغاز و تا سی و یکم اردیبهشت ماه در دو بخش حضوری و مجازی ادامه دارد.
نوروز: کلیمیان از چه زمانی در نمایشگاه کتاب صاحب غرفه بودهاند و آیا این روند هر سال ادامه داشتهاست؟
آبائی: انجمن کلیمیان از سال ۱۳۷۸ در نمایشگاههای مطبوعات و کتاب صاحب غرفه بودهاست. این انجمن هر سال با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این رویداد فرهنگی شرکت داشته اما به دلیل اینکه از شرایط ناشران عمومی برخوردار نبودهاست، نتوانست هر سال تعداد مشخصی کتاب چاپ کند. با این وجود، این انجمن همچنان جزئی از اقلیتهای دینی محسوب میشود و همچنین تنها نماینده کلیمیان در ایران است؛ موضوعی که موجب شد تقریبا همیشه بهجز حدود دو سال، در این نمایشگاهها صاحب غرفه باشد.
نوروز: با توجه به اینکه غرفه شما در بخش بینالملل قرار گرفتهاست، آیا این بخش، محل مناسبی برای برپایی غرفهای با موضوع فعالیت شما است یا خیر؟
آبائی: محل غرفه را معمولا در جایی قرار میدادند تا جزو ناشران یا ارگانهایی باشیم که بازدیدکنندگان خاص دارند. در چند سال اخیر که در شهر آفتاب یا مصلی امام خمینی (ره) صاحب غرفه بودیم، این غرفه در بخش بین الملل قرار داشتهاست. به طور معمول بازدید از این غرفه برای کسانی است که به موضوع ها علاقهمندند اما در هر صورت حجم بازدیدکنندگان غرفه کلیمیان به اندازه ناشران عمومی نیست.
نوروز: محتوای کتابهای این غرفه عموما از چه موضوعهایی تشکیل شدهاست؟
آبائی: کتابهایی که در این غرفه عرضه میشوند، به طور معمول کتابهایی است که انجمن کلیمیان برای تامین نیاز داخلی انجمن منتشر میکند اما بخشی از آنها نیز برای مخاطبان عام در غرفه قرار میگیرد.
ترجمه تورات، ترجمه بخش اخلاقی رساله «تلمود» به نام «اندرز پدران»، کتاب «مزامیر» اثر حضرت داوود، کتابهای ادعیه و نماز یهود، تقویم عبری، همه کتابهای درسی دوره دبیرستان که در حوزه فرهنگ یهود است، لغتنامههای عبری به فارسی و بالعکس و معدود داستانهایی که توسط نویسندگان یهودی نگاشته شده؛ نمونهای از کتابهای موجود در این غرفه است.
نوروز: حال و هوای امسال نمایشگاه چطور است، آیا با اینکه فوتیهای کرونا تک رقمی شده و به کمتر از 10 نفر رسیده، این موضوع بر استقبال مردم اثر گذاشته یا خیر؟
آبائی: بازدید از نمایشگاه نسبت به سالهای قبل از شیوع کرونا کاهش یافته اما در مجموع، بازدید از غرفهها رضایتبخش است. بیشتر کسانی که به این غرفه سر میزنند، علاقهمند به این دسته از کتابها هستند. شایان ذکر است که هدف غرفه کلیمیان در این نمایشگاه صرفا فروش کتاب نبوده بلکه هدف اصلی معرفی این انجمن به عموم مردم و در نتیجه آشنایی آنان با جامعه کلیمیان بودهاست.
گالری تصاویر: روی عکسها کلیک کنید