«میخائیل سرگئیویچ گورباچف» که غربیها بخاطر محبوبیتش او را «گوربی» صدا میزنند شامگاه سهشنبه هشتم شهریور 1401، (30 اوت 2022) پس از مدتی درگیری با بیماری در روسیه درگذشت.
گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی بود که دست به اصلاحات سیاسی و اقتصادی زد و همزمان تنشزدایی با بلوک غرب و پایان جنگ سرد را کلید زد؛ فرایندی که نهایت آن فروپاشی شوروی، بلوک شرق و در نهایت خاتمه جنگ سرد بود.
به این ترتیب اصلاحات او موسوم به «گلاسنوست» (فضای باز سیاسی) و «پروستریکا» (اصلاحات اقتصادی) بسیار فراتر از مرزهای روسیه و بلوک شرق آثارش را هویدا ساخت.

نقش گورباچف در خاتمه دادن به مصائبی که کمتر کسی جرات داشت درباره آن دست به اقدامی موثر بزند، باعث شده تا بسیاری علاوه بر صلحطلبی او را با دیده شجاعت بنگرند.
گورباچف هر چند تیر خلاص را بر پیکر نیمه جان امپراتوری لرزان شوروی زد اما این باعث نشد در روسیه از نگاه اکثریت به چشم فردی منفور نگریسته شود هر چند منتقد هم کم نداشت.
به نوشته رسانههای غربی وقتی در سال ۱۹۹۶ نامزد ریاست جمهوری شد، کمتر از ۵ درصد آرا را کسب کرد. او همچنان در سراسر جهان مورد احترام بود و جوایز و نشانهای متعددی از دولتها، دانشگاهها و سازمانهای دیگر دریافت میکرد و از جمله در سال ۱۹۹۰ برنده جایزه صلح نوبل شد. گورباچف در کشور خود موضوعیتش را از دست داده بود، اما غیر از روسها برای بسیاری از مردم چهره یک قهرمان را داشت.
به گزارش نوروز، پس از مرگ آخرین رهبر شوروری، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین در سخنانی اعلام داشت که «ولادیمیر پوتین» عمیقاً بابت مرگ گورباچف تسلیت میگوید و برای خانواده و دوستانش پیام تسلیت ارسال خواهد کرد.
علاوه بر رهبران غربی که از مرگ گورباچف اظهار تاسف و از او تقدیر کردهاند «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل هم از درگذشت آخرین رهبر شوروی ابراز ناراحتی عمیق و خاطرنشان کرد که وی یک دولتمرد منحصربفرد بود که مسیر تاریخ را تغییر داد.
گوترش در بیانیهای گفت که گورباچف بیش از هر کس دیگری برای پایان مسالمت آمیز جنگ سرد تلاش کرد و افزود با خروج او جهان یک رهبر بزرگ جهانی را از دست داد که به چندجانبه گرایی متعهد بود و خستگی ناپذیر از صلح دفاع کرد.