بسیاری از کاربران اینترنت میگویند این روزها حتی برای تماشای یک ویدئوی چند دقیقهای و بالا آمدن تصاویر در شبکههای اجتماعی باید صبور باشیم، چه برسد به تماشای بیدغدغه فیلم و سریال آنلاین؛ بماند که این فقط بُعد تفریحی و سرگرمی ماجرا است و چه بسیارند افرادی که کسبوکارشان با اینترنت گره خورده و هر روز از پایین بودن سرعت اینترنت حرص میخورند.
به گزارش نوروز، طی ماههای اخیر بارها و بارها سرعت اینترنت در کشور موضوع بحث و نظرهای گسترده بوده و هر بار دلیلی برای آن عنوان شده است؛ یکبار دلیلش قطع کابلهای دریایی و کاهش یافتن ظرفیت اینترنت بینالملل اعلام میشود و یکبار هم، کمکاری دولت گذشته در توسعه زیرساختهای داخلی. همه اینها قبول، اما سوال اینجا است که چرا این حجم از مشکلات به یکباره افزایش یافته است و در گذشته با این میزان کندی اینترنت مواجه نبودهایم؟
«سرعت اینترنت افزایش یافته است. میزان دقیق آن را نمیدانم، اما افزایش یافته و بهطور متوسط به حدود ۲۷ مگابیت بر ثانیه رسیده است. البته در حوزه ارتباطات ثابت وضعمان خوب نیست و این را بارها گفتهایم.» این سخنان عیسی زارعپور وزیر ارتباطات در 27 مرداد سال جاری است که در کنار چندین عامل دیگر بابت کندیها و قطعیهای اینترنت به زبان آورده است.
طرح صیانت؛ دلیل قطع و وصلیهای اینترنت؟
در این میان، بسیاری معتقدند که قطع و وصلیها و کند شدن اینترنت در یک سال گذشته در واقع پیشرفتن آهسته دولت به سوی اجرایی کردن طرح صیانت از فضای مجازی است که حاشیههای فراوانی هم به همراه داشته است.
وزیر ارتباطات اما حدود دو هفته پیش در برابر پرسشها درباره صیانت گفته یک عده بالاخره جوسازی میکنند و نان میخورند و اِلا چیزی به اسم طرح صیانت تصویب نشده است که بخواهد اجرایی شود.
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت، درباره علت کاهش سرعت اینترنت، اظهار داشته است: زیرساختهای اینترنت ثابت که در سالهای قبل توسعه پیدا نکردهاند، توان پاسخگویی به نیاز امروز شهروندان را ندارند. مطابق استانداردهای جهانی ۷۰درصد استفاده مربوط به اینترنت ثابت و ۳۰درصد مربوط به اینترنت همراه است. این روند اکنون در کشور ما به دلیل پایین بودن سرعت اینترنت ثابت، برعکس و باعث شده اینترنت همراه هم با کندیهایی مواجه شود.
ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور هم گفته محدودسازی و فیلتر یک درمان مسکن است و اگر دردی وجود داشته و بخاطر آن مسکنی تجویز شده باید چک شود اگر آن درد رفع شده راجع به استفاده کمتر از آن مسکن اقدام شود.
آنچه فیلترینگ با کاربران اینترنت میکند
کند شدن اینترنت یک موضوع است و فیلترینگ آن موضوعی دیگر و در ارتباط با فیلترینگ گذاشتن قفل کودک روی اینترنت کاربران ایرانی تازهترین مصداق بوده است.
در ارتباط با فیلترینگ بسیاری روی مباحثی کلی مانند ارتباطات آزاد و بیاختلال انگشت میگذارند حال آنکه فیلترینگی تبعاتی دارد که کمتر دیده میشود.
حسین کرمانی پژوهشگر این حوزه معتقد است زمانی که فرایند دسترسی به اطلاعات درست برای شهروند مختل میشود و پای فیک نیوز ها به میان میآید، احتمال تصمیم درست برای شهروندان بسیار کم میشود. از طرفی دیگر همین فیک نیوز ها تبعات بسیار زیادی برای جامعه دارند.
کرمانی با اشاره به تبعات فیک نیوز ها در ایجاد چالش های دیگر در فضای مجازی توضیح میدهد: از دیگر مسائل مهم، بحث باگها و پروپاگانداها است. به این معنا که این نوع محتواها کاشته میشود و Generic نیستند.
برخی سایتها و شبکه های اجتماعی یک سری مطالب را منتشر می کنند و این مطالب می توانند مصداق فیک نیوز و Disinformation باشند و یا خارج از این مسأله باشند و کمپین های برای ترور یک شخصیت یا برای اهداف سیاسی خاص باشد که باز هم ما را از مسیر توسعه (رسیدن به شهروند آگاه) منحرف می کند.