تازهترین آمار رسمی درباره تورم از زاویههای مختلفی در رسانهها انعکاس یافته است. برخی روی افزایش نرخ سالانه تورم متمرکز شدند. از جمله یکی از رسانههای منتقد دولت آمار تازه را این چنین تشریح کرد: نرخ تورم سالانه خانوارهای ایرانی در مرداد ماه امسال به 41.5 درصد رسیده که نسبت به ماه قبلی (تیر ماه) یک درصد افزایش داشته است. نرخ تورم سالانه، درصد تغییر قیمتها در دوازده ماه منتهی به ماه مورد نظر (مرداد ماه ۱۴۰۱) نسبت به دوره مشابه سال قبل (مرداد ۱۴۰۰) را دربر میگیرد؛ به گزارش مرکز آمار ایران نرخ تورم اعلام شده در مرداد ماه برای خانوارهای شهری 40.9 درصد و برای خانوارهای روستایی 44.4 بوده است.
به گزارش نوروز ، این در حالی است که رسانههای داخلی بیشتر روی کاهش نرخ ماهانه تورم متمرکز شدند و حتی روزنامه اصلاح طلب «اعتماد» با تیتری مثبت نوشت: به گفته مركز آمار، تورم مردادماه 2 درصد بوده كه پایینترین نرخ تورم ماهانه از ابتدای سال است. اما گزارش مركز آمار نشان میدهد بهرغم اینكه در برخی گروههای كالایی طی یک ماه گذشته كاهش قیمتها شتاب كمتری داشته، در گروههای كالایی غیرخوراكی این موضوع جبران شده و رشد قیمتها با سرعت ادامه پیدا كرده است. گرانی دارو یا اجارهبها و حتی رستورانها موجب شده تا در مردادماه، شتاب رشد قیمتها در گروههای غیرخوراكی تداوم پیدا كند.
بنا بر گزارش مركز آمار نرخ تورم نقطهای در مردادماه امسال به عدد ٥٢,٢ درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای كشور بهطور میانگین ٥٢.٢ درصد بیشتر از مرداد سال گذشته برای خرید یك «مجموعه كالاها و خدمات یكسان» هزینه كردهاند.با اینكه رقم تورم نقطهای در مردادماه همچنان بالاست اما مركز آمار میگوید نرخ تورم نقطهای مردادماه امسال در مقایسه با تیر ماه ١,٨ واحد درصد كاهش یافته است.
به نوشته این روزنامه، شوک افزایش قیمت كالاها كه پس از حذف ارز ترجیحی رخ داد؛ حالا در كالاهای خوراكی كمتر خود را نشان میدهد.
روزنامه «ایران» ارگان مطبوعاتی دولت هم زیر تیتر «تخلیه شوک تورمی اصلاح ارز ترجیحی» آورد: در حالی که منتقدان دولت شوک تورمی ناشی از اجرای سیاست ارز ترجیحی درخرداد ماه را ماندگار و مأیوس کننده میدانستند، از همان نخستین ماه پس از اجرای این سیاست، نادرستی گفتههای آنها آشکار شد.
حال با توجه به اینکه گفته میشود اثرات حذف دلار 4200 تومانی به تدریج کمرنگتر میشود و در فاصله باقی مانده تا شوک تورمی بعدی که ممکن است از ناحیه حذف یارانه بنزین رخ دهد، بسیاری چشم به تحولات برجامی دوختهاند تا شاید تورم و گرانی را فروبنشاند. البته برخی هم مانند «فریدون عباسی» نماینده مجلس و رئیس سازمان انرژی اتمی دولت «محمد احمدی نژاد» میگویند: مردم انتظار نداشته باشند توافق بر زندگی آنها اثر پررنگ داشته باشد و اینکه مسائلی چون مراودات بانکی راحت شود به احتمال زیاد در متن توافق نخواهد آمد.
در همین حال مرکز پژوهشهای مجلس گزارشی را منتشر ساخته که میگوید پیامدهای حذف ارز ترجیحی را نمیتوان صرفا در آمار رسمی به چشم دید. بنابر این گزارش ۶۰.۶ درصد مردم نسبت به کلیت طرح اصلاح یارانهها نظر منفی دارند. ۸۸.۶ درصد مردم میزان یارانه واریزی را کافی نمیدانند و ۵۸.۵ درصد مردم ترجیح میدهند به جای یارانه نقدی، کالابرگ بگیرند، اما در عوض، دولت ۷ قلم کالای اساسی را به قیمت سال قبل برگرداند.