مهاجرت کادر درمان به خصوص پرستاران، این روزها یکی از داغترین مواردی است که به دغدغه بسیاری از آگاهان به مسائل حوزه سلامت تبدیل شده است. در دوران کرونا این بحث بسیار مطرح شد و پیشتر نیز بحث مهاجرت پزشکان عمومی از کشور وجود داشت.
منصور جعفری نمین رئیس شورای عالی سازمان نظام پزشکی کشور ( ۲۹ مرداد) در نشست مطبوعاتی با اصحاب رسانه گفت: تعداد مهاجرت پزشکان متخصص و فوق تخصص از پزشکان عمومی در کشور پیشی گرفته است.
در این خصوص رئیس شورای عالی سازمان نظام پزشکی اظهار کرد: از ارائه آمار مهاجرت پزشکان معذوریم اما در کل باید گفت آمار مهاجرت پزشکان نگران کننده و رو به افزایش است.
به گفته وی، هر چند ایران بهشت پزشکان است اما در سالهای اخیر عواملی زمینه مهاجرت پزشکان را به سایر کشورها فراهم کرده و در کنار آن تمایل کم جوانان را برای تحصیل در رشتههای پزشکی شاهد هستیم.
به گزارش نوروز، به گفته کارشناسان امنیت و سلامت دو پایه اصلی حیات انسان است و در هر کدام اختلال ایجاد شود مشکلاتی به وجود میآورد. در سالهای اخیر با وجود اینکه اپیدمی کرونا مهمترین مساله جهان بوده اما از دید طیفی از ناظران، در مجموع به ذات سلامت مانند امنیت اهمیت داده نشده است.
در تعداد کادر درمان از وضعیت استاندارد دوریم
یکی از شاخصهای وضعیت سلامت در کشورها وجود پرستار، پزشک و پرسنل درمان به میزان مورد نیاز شهروندان است؛ حال آنکه در این زمینه شاهد کاستیهای زیادی هستیم.
براساس آمار مربوط به سال ۲۰۱۷ و همچنان که دبیرکل خانه پرستار پیش از بروز کرونا اظهار داشته نسبت پرستاران ایرانی ۱.۶ نفر به ازای هر هزار نفر برآورد شده و این در حالی است که وضعیت استاندارد، پنج تا ۶ نفر برای هر هزار نفر است و در بدترین حالت این تعداد از سه نفر نباید پایینتر بیاید.
به لحاظ تخصص پزشکی هم در کشورهای پیشرفته بهازای هر ۱۰هزار نفر جمعیت ۳۰–۲۰ پزشک متخصص وجود دارد. در ایران بهازای هر ۱۰هزار نفر جمعیت فقط ۶ پزشک متخصص داریم که فاصله خیلی زیادی است.
حال مساله مهاجرت بر چالشهای پیش روی نظام سلامت بیش از پیش دامن میزند.
به گزارش برخی رسانهها، آمار مهاجرت پزشکان نشان میدهد یکچهارم پزشکان ما به اروپا و آمریکا مهاجرت کردهاند. دیماه پارسال روزنامه شهروند گزارش داد: در ۱۰ ماه اخیر حدود ۳هزار پزشک از ایران مهاجرت کردهاند که یقینا بر سلامت مردم بسیار تاثیرگذار است.
نکند پزشک کم بیاوریم!
با توجه به روند رو به رشد مهاجرت پزشکان متخصص یکی از اصلی ترین نگرانیهای موجود در جامعه همین مسأله است که نکند در آینده کشور با خطر کمبود پزشک متخصص مواجه شود و سالمت مردم در معرض خطرات جدی قرار بگیرد؟
در همین ارتباط احمد کلاته ساداتی عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه میگوید: این چالش برای سیاستگذاران نظام سلامت کاملا روشن و ملموس است. تصور من این است که بخشی از این موضوع به فرهنگ رفتاری ایرانیان مربوط میشود که جنبه تاریخی دارد اما وضع موجود بیشتر جنبه آسیبی پیدا کرده است.
مشکل ساختاری در سیستم بهداشتی و درمانی
به نظر اغلب کارشناسان حوزه سلامت، کشور در آینده با کمبود پزشک متخصص مواجه میشود و این مسأله بسیار عمیق است. بابک قرائی مقدم متخصص جراحی مغز و اعصاب و عضو اسبق هیئت مدیره انجمن پزشکان عمومی ایران در این باره گفته است: با توجه به تغییراتی که در کشور رخ داده روند شدید مهاجرتی که بعد از انقلاب اتفاق اتفاد و کمبود پزشک حتی آموزش پزشکی را به وزارت بهداشت سپردند و در طول این 35 سال متاسفانه هنوز ما میبینیم که با کمبود پزشک در شهرها و روستاهای مختلف مواجه هستیم. مسأله اصلی این است که افزایش تربیت دانشجو پزشکی چرا باعث نشده است که کمبودها جبران شود؟
از دید صاحبنظران حوزه سلامت، اگر نظارتهای دستگاه های دولتی بر جامعه پزشکی به سازمانهای مربوطه سپرده شود و از تعیین تعرفه تا نظارت برعملکرد همه به عهده سازمانهایی چون نظام پزشکی، نظام پرستاری و غیره گذاشته شود آن وقت است که می توان از صفر تا صد این موارد را با پیگیریهای کارشناسانه به مرحله اجرا رساند نه اینکه در جایی قانون تعیین تکلیف کند و در جایی دیگر اجرا را از دیگر دستگاهها انتظار داشت.