روز گذشته (29مرداد) نماد فولاد مبارکه در بورس تعلیق شد. محمود گودرزی مدیرعامل بورس، در مورد گزارش تحقیق و تفحص نمایندگان مجلس از فولاد مبارکه که در آن از تخلفات گسترده این شرکت پرده برداشته، میگوید: فقط همین را بگویم که بورس تهران با توجه به ابهامات شفافیت اطلاعاتی ناشر (شرکت فولاد مبارکه) وجود داشت با هماهنگی سازمان بورس اقدام به تعلیق نماد معاملاتی فولاد در بورس کرد تا بعد از اینکه اطلاعات لازم به صورت شفاف از سمت ناشر اخذ شود، بازگشایی نماد انجام نخواهد شد.
به گزارش نوروز، مجتمع عظیم فولاد مبارکه بهعنوان بزرگترین مجتمع تولید فولاد در کشور و موتور محرکه دستکم 3 هزار کارخانه و شرکت در کشور است.
پردهبرداری مجلس از فسادی بیسابقه
مجلس به تازگی در گزارشی ۳۰۰صفحهای از فساد بزرگ در فولاد مبارکه اصفهان، پرده برداشته است؛ رقمی به بزرگی ۹۲ هزار میلیارد تومان و با نرخ ارز نیمایی حدود ۳.۵ میلیارد دلار که همگان را در بهتی عظیم فرو برده و با واکنش هایی بسیاری روبرو شده است.
گزارش تحقیق و تفحص فولاد مبارکه پس از ماهها تحقیق و بررسی هفته گذشته در صحن علنی مجلس قرائت شد و نمایندگان با ۱۶۸ رأی موافق با ارجاع آن به قوه قضائیه موافقت کردند، این گزارش به بررسی ابعاد مختلف تخلفات صورت گرفته در این مجموعه صنعتی و نقش نهادها و سازمانهای مختلف، استخدام افراد بیتجربه و سن پایین و همچنین سیاسیون در ویژهخواری های اقتصادی صورت گرفته در این مجموعه پرداخته است.
سخنگوی وزارت صمت اعلام کرده درباره تخلفات مالی شرکت فولاد مبارکه از قوه قضائیه میخواهیم بدون اغماض این موضوع را پیگیری کند. نام شماری از اعضای دولت قبل در این فساد برجسته است.
در همین زمینه شایعاتی مبنی بر این که نام محمد عطریانفر از چهرههای شاخص اصلاحطلب و و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی نیز در میان اسامی متخلفان بوده، منتشر شد که بلافاصله درباره آن اظهار کرد: من این مسائل را تکذیب میکنم. من تاکنون هیچگونه ارتباط مالی یا تشکیلاتی یا فولاد مبارکه نداشتهام.
همانطور که گفته شد این موضوع واکنش های بسیاری را در پی داشت، چنانچه یک تحلیلگر مسایل سیاسی معتقد است علت وقوع فساد در فولاد مبارکه، ناتوانی رسانه ها در ایفای نقش اطلاع رسانی و نظارتی بوده است. عباس عبدی در پاسخ به این پرسش که دلیل این شکل از فساد در فولاد مبارکه که خیلی از نهاد ها، افراد سیاسی و غیر سیاسی، رسانه ها و حتی فعالین فضای مجازی به آن آلوده شده اند، چیست؟ اظهار کرده است: این وضعیت چند علت اساسی دارد؛ رسانه ها در ایران واجد کارکرد اصلی خود نیستند. آنها باید اطلاع رسانی و نظارت کنند و نمی کنند، ولی فضای کلی رسانه های جریان اصلی به بیراهه کشیده شده و رسانه های دیگر هم نمی توانند آن دسته از رسانه ها را کنترل کنند.
تخلف 57هزار میلیارد تومانی در تولید و فروش
بر اساس گزارش برخی از رسانه ها و به نقل از دادههای ارائهشده از سوی مجلس، فولاد مبارکه یکمیلیاردو ۴۴٠ میلیون تومان در وجه دفاتر ائمه جمعه و همچنین ستاد اقامه نماز جمعه پرداخت کرده است. همچنین ٩۵٠ میلیون تومان در وجه حوزه علمیه، بنیاد غدیر و ساخت مسجد پرداخت کرده و البته ١۴٧ میلیارد تومان از پول فولاد مبارکه برای تأسیس یک شرکت هواپیمایی شخصی هزینه شده است.
گفته میشود، یکی از بخشهای مهم تخلفات فولاد مبارکه، بخش مربوط به تولید و فروش محصولات است. ارزش ریالی تخلفات در این حوزه 57 هزار و 769 میلیارد تومان برآورد شده است. بخش عمده تخلفات این حوزه مربوط تفاوت مابین قیمت فروش فولاد مبارکه اصفهان با بازار است. در این بخش نزدیک به 54هزار میلیارد تومان تخلف برآورد شده است. ایجاد رانت نزدیک به سههزار میلیارد تومانی از دیگر بخشهای تخلفات این حوزه است.
نکته شایان توجه دیگر گزارش فساد مالی در فولاد مبارکه این است که در سهماهه ریزش کلی بورس، بازارگردانی فولاد هزار میلیارد سود شناسایی کرده است.
الباقی تخلفات و فسادها
تقدیم رانت به سایپا و ایرانخودرو، تخلف 26 هزار میلیارد تومانی در قراردادها، از تخلف 7 هزارمیلیاردی تا پروژهکردن بورس! پرداخت حقوق ماهیانه 60 میلیونی برای مشاوران خیالی، استخدام سفارشی 200 بازنشسته در فولاد مبارکه، حقوق 77 میلیونی مدیر روابطعمومی، 3 میلیارد تومان حقوق دریافتی مدیرعامل! و ماجرای یک وانت گز اصفهان از جمله مواردی به شمار می روند که مجلس از آنها به ارائه گزارشی پرداخته است.
همچنین استخدام افراد با تجربههای ناچیز و سنین پایین که در حکم قرارداد آنها تاریخ تولد را عوض کردهاند و حقوقهایی تا 580 میلیون در سال برای آنان در نظر گرفتهاند.
این اتفاق هرچند نقطهای سیاه در کارنامه صنعتی کشور است و بعضیها میگویند ملاحظاتی سیاسی نیز ممکن است در آن دخیل باشد، اما به هر حال اقدامی لازم برای مقابله با فسادی است که بر ساختار اقتصادی و نیز نظامی سیاسی و اداری کشور چنگ انداخته است.