هنگامی که قصد میکنیم تا به استان یزد سفر کنیم، در میان جاهای دیدنی این استان نامِ روستایی تاریخی توجه ما را جلب میکند؛ روستای مزرعه کلانتر که در شهرستان میبد قرار دارد.
به گزارش نوروز، شهر میبد خود قدمتی چندین هزارساله دارد که به واسطه بافت تاریخی ارزشمند خود مملو از جاذبههای تاریخی بسیاری است. مزرعه کلانتر روستایی خوش آب و هوا با جمعیتی که بر اساس سرشماری سال 95 برابر 30 نفر بوده، از نقاط تاریخی استان یزد و شهرستان میبد به شمار می رود که از روزگاران گذشته در مسیر راههای تجاری و ارتباطی قرار داشته است.
بازدیدکنندگان می توانند به تماشای آثار بر جای مانده از این منطقه تاریخی نظیر آبانبارهای قدیمی، آسیابهای آبی و بقایای قلعه تاریخی بروند. دیدنی های گردشگری روستای مزرعه کلانتر یکی از نقاط با ارزش بافت تاریخی میبد است که اهمیت خاصی از لحاظ توریستی دارد.
گردشگران میتوانند در بازدید از روستای مزرعه کلانتر از خانههای این روستا که روی سطح شیبدار به سمت غرب بنا شده است، دیدن کنند. بافت خانههای روستای مزرعه کلانتر از لحاظ معماری از سبک خاصی پیروی کرده است.
دالانهایی که ما را به دل تاریخ میبرند
از دیدنیهای این روستا خانههای گلی آن است که دالانهای طولانی دارد و پلانهای دو خانه چنان با هم ادغام شده است که از فضای پشت بام نمیتوان آنها را از هم جدا کرد. سبک معماری خانههای خشتی روستا با بادگیرهایی که بر فراز خانهها دیده میشود، چشمانداز زیبایی را پدید آورده است.
مزرعه کلانتر از روستاهایی مهمی است که بیشتر ساکنین آن پیرو آیین زرتشت هستند. آب مصرفی مردم روستای مزرعه کلانتر برای کشاورزی از طریق قنات تأمین میشده که چشمه اصلی روستا تا آتشکده جریان دارد.
پس از گشتوگذار در روستا، می توان از چشمانداز این روستا که از لحاظ اکوتوریستی نیز حائز اهمیت است، دیدن کرد. همچنین در میان خانهها و در اراضی اطراف درختانی همچون توت، پسته و انار جذابیت روستا را دو چندان کردهاند. علاوه بر درختان زیبا میتوانید کشتزارهای وسیعی را ببینید که در فصل بهار محیطی سرشار از طراوت را نمایان میسازند.
از دیگر دیدنی های روستای مزرعه کلانتر میتوان به آبانبارهای قدیمی، آسیابهای آبی، آتشکده، گهنبار خانه پیرخرمن، پیر رفیع آباد و پیر مزرعه حاجی اشاره کرد.
آیین و رسوم مردم روستای مزرعه کلانتر
این روستای کوچک همچنان که اشاره شد سکونتگاه زرتشتیان به حساب می آید و میتواند نشانگر زندگی مسالمت آمیز مردم پیرو آیین زرتشت و مسلمان در کنار یکدیگر باشد. قدمت این روستا به دوران صفویه بازمی گردد با بافت تاریخی حدود ۲۰۰ سال و خانه هایی گلی و زیبا تاریخ دیرینه ای در خود جای داده است. زبان محلی مردم این روستا که بیشتر آنان زرتشتی هستند پارسی دری است. به همین دلیل نام محلی این روستا مزرا است.
آتشکده روستا و زیارتگاهی که در این روستا و اطراف آن قرار دارد از اماکن مقدس و مذهبی مردمان روستای مزرعه کلانتر به شمار می آید. که در این زیارتگاه ها علاوه بر راز و نیاز مراسم های مذهبی مخصوص دین خود را نیز برگار می کنند؛ مردم این روستا اعتقاد و پایبندی خاصی به یک سری آداب و رسوم مخصوص دین خود دارند. علاوه بر مراسم های مذهبی مخصوص به دین زرتشت همانند دیگر مردم ایران جشن هایی مانند آتش بازی در چهارشنبه سوری و چیدن سفره هفت سین و استقبال از نوروز و دیگر مراسم های ایرانیان نیز برگزار می شود.
جشن دیگان که از بزرگترین جشن های زرتشتیان است در دهم دی ماه در این روستا نیز برگزار می شود، مردم روستا در این مراسم میوه هایی مانند هندوانه، انار، خربزه، سیب، انگور و تنقلاتی از قبیل آجیل، شیرینی و شربت تهیه می کنند و تا پاسی از شب به جشن و شادی می پردازند و شب را نیز با نیایش به صبح می رسانند.
نوع پوشش مردم این منطقه
مردم روستای مزرعه کلانتر از پوشاک محلی استفاده می کنند. لباس هایی زیبا و سنتی که از قدیم پوشش مردم زرتشت بوده است. پوشاک مردان شامل سربند، پیراهن زیر و پیراهن رویی، شلوار و کلاه است. زنان نیز از کلاهک (لچک)، پیراهن زیر (سدره)، پیراهن رویی، روسری (مکنی)، شلوار و کفش استفاده می کنند.
اگر میخواهید سفری لذتبخش را به شهر میبد تجربه کنید، پیشنهاد میکنیم در نوروز به این روستای خوش آب و هوا سفر کنید.