به نوشته برخی تحلیلگران رسانهای، آنچه از گمانهزنیهای سیاسی و رسانهای در 24 ساعت اخیر برمیآید، به نظر میرسد دیگر باید حدس و گمان درباره احیای برجام را کنار گذاشت و حصول توافق را تقریبا قطعی دانست. با این حال و از منظری دیگر، تمامی ناظران و رسانهها در انتظار دریافت پاسخ ایران و آمریکا به پیشنویس پیشنهادی اروپاییها هستند و همچنان چشمانداز مبهمی پیشروی مذاکرات قرار دارد.
در شرایطی که منابع غربی طی روزهای گذشته از «ضربالاجل غیررسمی» اروپاییها به طرفین مذاکرات برجام برای پاسخگویی به پیشنویس نهایی ارائه شده در 15 آگوست (24 مرداد) سخن به میان آورده بودند، اظهارات روز گذشته (24 مرداد) حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان، مبنی بر اینکه ارائه آخرین جمعبندی خود به اتحادیه اروپا تا ساعت 12 دوشنبه (دیروز) به طور ضمنی وجود چنین ضربالاجلی را تأیید میکند.
بنابر اعلام امیرعبداللهیان، ایران به صورت مکتوب پاسخ خود را به هماهنگکننده اتحادیه اروپا ارائه داد. ایراد این اظهارات در شرایطی است که قبلتر پیتر استانو سخنگوی کمیسیون اروپا، در ارتباط با پیشنویس نهایی اروپا تاکید کرده بود، هرچه میتوانسته مورد مذاکره قرار گیرد، در نسخه نهایی متن گنجانده شده و حالا کشورهای عضو باید تصمیمهای سیاسی بگیرند و در انتظار دریافت تصمیم آری یا نه از سوی طرفین (یعنی ایران و آمریکا) هستیم.
جلسه مهم شورای عالی امنیت ملی برای تصمیمگیری نهایی
همچنین براساس خبر منتشرشده از سوی نور نیوز، رسانه نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، جلسه ای فوق العاده با حضور شورای عالی امنیت ملی به ریاست رئیس جمهور شب گذشته تشکیل شد که در آن گزارش مبسوطی از سوی مذاکرهکننده ارشد کشورمان درخصوص گفت و گوهای مرتبط با رفع تحریمها ارائه شد و علی باقری ضمن تشریح روند دور اخیر گفت و گوها در وین، توضیحات کاملی درخصوص محتوای ایدههای طرح شده توسط «انریکه مورا» داد. به گفته باقری، بر اساس راهبردهای تعیین شده، پایان دادن به ادعاهای سیاسی مرتبط با مسائل پادمانی و ایجاد ضمانتهای لازم برای اطمینانیابی از پایداری انتفاع اقتصادی ایران از توافق، محور گفت و گوهای هیئت مذاکرهکننده در وین بوده است.
اما تمامی شواهد و قراین حاکی از آن است که پاسخ تهران و واشنگتن به پیشنویس نهایی ارائه شده از سوی اروپاییها همچون کلیدی اساسی برای احیای یا پایان برجام و حتی تداوم مذاکرات احتمالی باشد.
نتیجه تضارب آرای 1+6!
به گزارش نوروز، قریب به یک هفته پیش بود كه انریكه مورا معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگكننده مذاكرات احیای برجام، گفته بود: امكان مذاكره مجدد درباره جزییات این متن وجود ندارد و دو طرف باید پاسخ خود را به بله و خیر مختصر كنند؛ رویكردی كه با موافقت تلویحی امریكا و برخورد محتاطانه ایران روبهرو شد.
در همین ارتباط امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه بااشاره به اینكه باید ماهیت این قبیل مذاكرات را هم درنظر داشت، گفته است: ما كه الان مذاكره میكنیم ممكن است با مشكلاتی مواجه باشیم. ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران و یك طرف مذاكرات متنی متكی بر روایت و مطالبات خود و منافع صددرصد ملی و ایرانی را قبول داریم، ولی طرفهای مقابل هم شش كشور هستند كه ملاحظات خود را دارند. توافقی كه حاصل میشود نتیجه تضارب آرای 1+6 است. هفت طرف آرای خود را در این ظرف ریختند و متن نهایی نتیجه این مساله است.
سلام پراحتیاط به برجام
به نوشته اعتماد، از مجموع سخنان مسوولان برجامی و وزیر خارجه اینطور به نظر میرسد كه تهران برخی ملاحظههایی بر متن پیشنهادی از سوی انریكه مورا دارد. به گفته یك منبع آگاه، نمیتوان از اختلاف فاحش میان رویكرد ایران و هماهنگكننده گفتوگوها سخن گفت چراكه براساس آخرین وضعیت شطرنج مذاكرات وین دیگر امكان برگزاری یك دور كامل مذاكراتی وجود ندارد و شاید ضرورتی هم وجود نداشته باشد.
در این پیوند، روزنامه کیهان که بر اساس توصیف برخی فعالان رسانهای دیروز به برجام سلام داد در گزارش خود آورده است: مسئولان دیپلماسی کشور بایستی هوشیار باشند که تحت تأثیر فشارهای غرب به توافق بدون تضمین و توافق بدون لغو تحریمها– که چیزی جز خسارت محض نیست-تن ندهند و همچنان بر شروط اصلی و انتفاع اقتصادی ایران از برجام تاکید داشته باشند.