تازهترین اظهارات دیپلمات کهنهکار آمریکایی، توجه بسیاری را به سمت و سوی منازعات جهانی دوخته است.
«هنری کیسینجر» که از سال ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۷ به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا فعالیت داشته در مصاحبه با «وال استریت ژورنال» اظهار داشته است: ما در آستانه وارد شدن به جنگ با روسیه و چین بر سر مسائلی هستیم که تا حدی مسئول به وجود آمدن آنها هستیم، بدون اینکه بدانیم چگونه به آنها پایان دهیم یا به چه چیزی منجر خواهد شد؟
به گزارش نوروز، علاوه بر این و آنطور که سازمانهای اطلاعاتی آمریکایی ادعا کردهاند منازعه واشنگتن با رقبای نظامی خود به خصوص چین و روسیه وارد فاز جدیدی شده است.
بر اساس ادعاهای مطرحشده در آخرین گزارش آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا، رشد سریع ماهوارههای نظامی چین به بیش از 250 عدد تا سال 2018 و همچنین دستیابی این کشور به قابلیتهای نظامی ضدفضایی و نیز افزایش هفتاد درصدی داراییهای فضایی چین و روسیه چالشهای بسیار مهمی برای ایالاتمتحده به بار آورده است.
تقویت اتحاد فضایی چین با روسیه یکی دیگر از ابعاد تهدیدات جدید ایالاتمتحده است که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس این گزارش یکی از مهمترین اقدامات اخیر چین و روسیه که در راستای یکپارچهسازی عملیاتهای نظامی زمینی و فضایی صورت میپذیرد کار بر روی توسعه موشکهای قارهپیمای مافوق صوت نقطهزن با پرتابگر زمینی ICBM است که برای هدایت دقیق و برخورد به هدف نیاز به هدایت ماهوارهای دارند.
در همین راستا گفته شده که چین در راستای توسعه برنامه دفاعی فضایی خود یک موشک مافوق صوت که تولید مشترک این کشور با روسیه بوده را در ماه ژوئن سال گذشته با موفقیت آزمایش کرده است. به ادعای سازمان های اطلاعاتی-نظامی آمریکا شواهد زیادی وجود دارد که اثبات میکند روسیه و چین تلاش دارند رهبری آمریکا و هم پیمانانش را در حوزه فضا مخدوش سازند. به باور آنها این دو کشور از سال 2019 اقدامات رقابتی متعددی در حوزه فضایی انجام داده و در این رابطه به توانایی ملموسی دست یافته اند.
همزمان با ورود بشر به عصر پیشرفتهای برقآسا و غیرقابل تصور، فناوری و علوم تکنولوژیک که عدهای از آن با نام انقلاب صنعتی چهارم نیز یاد میکنند، تاثیر شگرفی بر تمام جوانب زندگی انسان گذاشته است. در همین رابطه تقابلات میان قدرتهای جهانی نوظهوری همچون چین و روسیه و همپیمانان آنها با ایالاتمتحده و متحدینش بر سر کسب سهمی بیشتر از قدرت تعیین سرنوشت در معادلات بینالمللی نظم نوین جهانی در آینده نیز وارد عرصههای نوظهوری در زمینههای مختلف سیاسی، نظامی و اقتصادی شده و هر روز ابعاد پیچیدهتری مییابد.
از منظر نظامی یکی از مهمترین عرصههای تقابلی در عصر جدید که رسانههای مختلف به آن اشاره داشتهاند ورود به تقابلات فضایی و تلاش پیوسته چین و روسیه در راستای تصاحب فضا و گسترش اقدامات تدافعی و تهاجمی خود از تاکتیکهای نظامی زمینی صرف به ایجاد یک سیستم نظامی یکپارچه به منظور هدف قرار دادن اهداف نظامی ایالاتمتحده و متحدینش در خارج و داخل جو زمین است.
بر اساس گزارش جدید آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا، گسترش حضور چین و روسیه در فضا نگرانی های امنیتی متعددی برای آنها و متحدانشان ایجاد کرده است. به باور تهیهکنندگان این گزارش شواهدی وجود دارد که اثبات میکند هدف واقعی روسیه و چین ضربه به جایگاه و نقش پیشروی آمریکا در حوزه فضایی خواهد بود. بر اساس ادعاهای مطرحشده در این گزارش در این رابطه شواهد متعددی وجود دارد که آنها از سال 2019 برنامه های ملموسی در حوزه فضایی انجام داده اند.
تحلیلگر وبسایت «دیفنسوان» با استناد به گزارش 80 صفحهای آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا (دیآیای) معتقد است که چین به سرعت در حال توسعه برنامه فضایی خود به منظور هدف قرار دادن و مسدودسازی ماهوارههای جاسوسی و رادارهای ایالاتمتحده است. بر طبق این گزارش که بر گسترش برنامه فضایی چین و روسیه و تا حدودی ایران و کرهشمالی متمرکز شده است دو کشور چین و روسیه به صورت ویژه در حال گسترش برنامه نظامی فضایی خود و پرتاب انواع ماهوارههای جاسوسی به فضا بوده و از طرفی نیز بر عملیاتهای نظامی بر ضد برنامههای فضایی سایر رقبا متمرکز شدهاند و در نظر دارند تا عملیات نظامی خود در فضا را با سایر حوزهها ادغام دارند.
اما نکته مهمی که در این گزارش مورد توجه قرار گرفته رشد سریع ماهوارههای نظامی چین به بیش از 250 عدد تا سال 2018 و همچنین دستیابی این کشور به قابلیتهای نظامی ضد فضایی است. بر طبق این گزارش دو کشور چین و روسیه در طی سالهای 2015 تا 2018 داراییهای فضایی خود را تا بیش از هفتاد درصد افزایش دادهاند و چین در صدد است تا از طریق گسترش پایگاههای زمینی ارسال و دریافت دادههای ماهوارهای و همچنین افزودن بر تعداد ماهوارههای نظامی و جاسوسی فعال در مدار زمین با ارسال پارازیت بر روی دادههای ماهوارهای ارسال شده از فضا به سمت ایستگاههای زمینی رادارهای جم ایالاتمتحده و همپیمانانش در سراسر جهان و یا هدف قراردادن ماهوارههای نظامی این کشور از طریق موشکهای هدایتشونده ماهوارهای در فضا اقدام نماید.
به گزارش دیفنسوان دولت چین معتقد است که این اقدامات باعث خواهد شد تا ایالاتمتحده نتواند از تهدید موشکهای هدایتشونده قارهپیما بر علیه چین اقدام نماید.
در همین رابطه «کوین رایدر» تحلیلگر ارشد آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در یک نشست مطبوعاتی گفته است «شواهد متعددی از تلاش دو کشور برای تضعیف رهبری آمریکا و متحدانش در حوزه فضایی وجود دارد یکی از این موارد رشد دارایی های مشترک چین و روسیه در فضا است. این دو کشور تنها در دو سال گذشته 70 درصد بر تعداد ماهواره ها و تاسیسات فضایی خود افزوده اند. آنها بین سال های 2015 تا 2018 نیز بیش از 200 درصد بر دارایی های فضایی خود افزوده بودند. تمرکز گسترده روی اکتشاف ماه و استخراج منابع آنها به صورت ویژه در دستور کار آنها قرار دارد.»
به باور رایدر پیامدهای چنین اقداماتی برای امنیت ملی آمریکا هنوز ناشناخته است. بدین خاطر که همه آنچه در رابطه با فعالیت های فضایی روسیه و چین در عرصه عمومی آشکار شده ابعاد غیر نظامی ماهیت نظامی دارد. در این رابطه باید توجه شود که فن آوری های علمی ماهیت دو منظور دارد و می توانند برای اهداف نظامی و غیرنظامی مرد استفاده قرار گیرند.
سویه دیگر برنامههای نظامی مشترک چین و روسیه که در راستای یکپارچهسازی عملیاتهای نظامی زمینی و فضایی صورت میپذیرد کار بر روی توسعه موشکهای قارهپیمای مافوق صوت نقطهزن با پرتابگر زمینی ICBM است که برای هدایت دقیق و برخورد به هدف نیاز به هدایت ماهوارهای دارند.
در همین زمینه روزنامه «واشنگتنپست» در گزارشی با استناد به گزارش آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا معتقد است که چین در راستای توسعه برنامه دفاعی فضایی خود یک موشک مافوق صوت که تولید مشترک این کشور با روسیه بوده را در ماه ژوئن سال گذشته با موفقیت آزمایش کرده است.