اگر از گرمای تابستان داغ کلافه شدهاید و دلتان هوای خنک و آفتاب ملایم میخواهد حتما به بخش کوهستانی مازندران سفر کنید؛ به یکی از روستاهای کوهستانی توابع بلده که محل تولد پدر شعر فارسی (نیما یوشیج) است؛ روستایی خوش آب و هوا و زیبا که اگر از جاده چالوس یا هراز بروید خیلی زود از گرمای تهران به نقطهای خنک خواهید رسید.
به گزارش نوروز، ابتدای هر کدام از این جادهها حدود یک ساعت و نیم تا دو ساعت با یوش فاصله دارد که از تهران تا یوش نزدیک به سه تا چهار ساعت را در راه خواهید بود. اگر دوست دارید زودتر به مقصد برسید، از جاده هراز باید بروید.
یوش در لغت به معنای پژوهش و جست و جو بوده و علامه دهخدا به دلیل در تاریکی رفتن روستا به هنگام طلوع و غروب خورشید، معنی تیرگی و تاریکی را نیز برای این واژه ذکر کرده است. یوش از ییلاقهای خوش آب و هوا است و فقط در خود روستا ۱۴ چشمه وجود دارد. در نزدیکی این چشمهها باغهای گردو، فندق، گیلاس و زردآلو فراوان است که حالا در تابستان پر از میوه میشوند.
نخستین مقصد بسیاری از مهمانان یوش، حتما خانه علی اسفندیاری ملقب به نیما یوشیج است؛ خانه ای که حالا تبدیل به یک موزه شده است؛ موزهای دو طبقه که ۲۴ اتاق دور تا دور حیاط دارد و سنگ قبر سفید نیما هم وسط حیاط است. موزه دو بخش اصلی دارد؛ شاهنشین بزرگ و شاهنشین کوچک.
اگر دوست دارید دستنوشتهها، اسنادی مثل قباله ازدواج و تفنگها را ببینید باید به شاهنشین بزرگ بروید. شاهنشین کوچک، فعلا چیزی برای بازدید ندارد. اما در اتاقهای سهدری و پنجدری و ششدری که در مجموع ۱۵ اتاق هستند، بخشی از ابزار زندگی نیما مانند کتری، جوله (شیردان)، نفتدان و وسایل آشپزخانه به نمایش درآمدهاند. البته اگر هوا بارانی نباشد، برخی از وسایل و حتی کپی اسنادی از زندگی نیما دورتادور حیاط برای نمایش چیده میشود.
قبل از سفر به یوش باید بدانید این روستا و روستاهای اطراف آن بکر هستند هوز خانههای کاه گلی و بافت روستایی قدیمی را به وضوح می توان دید، بنابراین مسافرخانه، رستوران یا قهوه خانه در کار نیست. باید از روستاییهای مهماننواز اتاقی اجاره کنید یا شب را در هوای بسیار خنک زمستانی در چادری که همراه بردهاید بگذرانید و حتما به فکر غذا هم باشید .
بعد از بازدید از خانه نیما حتما از آرامگاه کیا داوود، حمام تاریخی یوش، اوزرود، بنای جفت برار و مسجد یوش دیدن کنید. کیا داوود از فرزندان حاکم منطقه در سالیان بسیار دور بوده که به عقیده برخی آرامگاه وی کاربری آتشکده را در زمان زرتشتیان داشته و امروزه نیز در میان گورستان یوش قرار دارد. کمی که به پایین دست دهکده قدم بردارید، به رودخانه پر آب اوزرود می رسید. سر منشا این رودخانه، رود هراز است و درختان بسیاری اطراف آن را فرا گرفته اند.
در فاصله 15 دقیقهای روستای یوش میتوانید برای دیدن برف و زیارت به روستای ناحیه نور بروید. روستای ناحیه دارای امام زاده های متعددی است که معروفترین آنها امام زاده محمود ابن موسی الکاظم برادر امام هشتم شیعیان است. امام زاده یا شاهزاده حسین نیز که در دل کوه قرار دارد و برای زیارت آن میبایست از یک گردنه با شیب سربالایی تند عبور کرد.
از نظر طبیعت و آب و هوایی این روستا نسبت به روستاهای اطراف خود دارای آب و هوای دلپذیر و طبیعتی بکر بوده و زمستان های سختی بر این روستا حکم فرما است. کوههای این روستا حتی تا آخر مرداد ماه نیز برف در سینه خود دارند.
در روستای ناحیه سه دهانه رودخانه به نامهای هچیرود، هراز و ماهرو هراز از این روستا عبور میکند که در آخر به اوز رود میپیوندند. دو آبشار بسیار زیبا به نامهای آبشار بنگا سر و آبشار سله پشت و چشمه رستم چال از زیبایی های روستای ناحیه است.
گالری تصاویر از یوش