اهمیت مصرف لبنیات و پروتئین به دلیل اینکه کاملا با سلامت انسان در ارتباط است بر هیچ کسی پوشیده نیست. اما تورم های یکی دو سال اخیر مصرف لبنیات و پروتئین وضعیت نگران کننده ای را ایجاد کرده است. ناگفته نماند بعد از «اصلاح نظام یارانهای» در اردیبهشت ماه سال جاری، قیمت لبنیات حدود ۸۰ درصد افزایش نرخ را تجربه کرد و همچنین سرانه مصرف گوشت به سالانه 3 کیلوگرم رسید.
به گزارش نوروز، طی هفتههای اخیر و بعد از آزادسازی قیمتها، عملا شاهد افزایش روزانه و حتی لحظه ای قیمت مواد خوراکی در تمام نقاط کشور بوده ایم و طبیعی است که این افزایش قیمت، به تصمیم حذف این اقلام از سبد غذایی خانوار منجر میشود.
در همین ارتباط، دبير انجمن صنعت بستهبندی گوشت و مواد پروتئيني كشور اعلام كرده كه سرانه مصرف گوشت قرمز در كشور به سالانه 3 كيلوگرم كاهش يافته است. به گفته مسعود رسولی دبیر انجمن صنعت بستهبندی گوشت و مواد پروتئینی کشور، مرکز آمار ایران سرانه مصرف گوشت قرمز در سال را ۴ کیلوگرم در سال به ازای هر نفر اعلام کرده است. اما آنچه واقعیت دارد چیزی حدود ۳ کیلوگرم است که باید گفت این آمار برای هر جامعهای نگرانکننده است.
همچنین احمد اسماعيلزاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفت وگویی رسانهای با اشاره به تاثير گرانی مواد خوراكی بر سبد غذايی خانوار گفته است: طبق گزارشهايی كه در اين حوزه وجود دارد، متاسفانه به دليل گرانی لبنيات، مصرف مواد لبنی به ويژه شير در دو سه ماهه اخير كاهش چشمگيری داشته است. حتی افرادی هم كه محدوده مصرف چشمگيری داشتهاند، مصرف شير و لبنيات را كاهش دادهاند.
نصف شدن سرانه مصرف گوشت در سال های متوالی
نصف شدن سرانه مصرف گوشت فقط مختص سال ۱۴۰۱ نیست؛ در سه چهار سال اخیر، هر سال مردم ناچار شدهاند مصرف گوشت قرمز خود را به خاطر افزایش سنگین قیمتها نصف کنند.
گزارشهای رسمی مرکز آمار نیز پایین بودن مصرف گوشت در ایران در قیاس با نرمهای جهانی را تایید میکنند؛ در یکی از گزارشهای این مرکز در سالهای پایانی دهه ۹۰ آمده است: «مقدار تولید گوشت قرمز در دنیا در حال افزایش است به نحوی که از ۱۲۶۳ میلیون تن در سال ۲۰۱۰ به ۱۳۸۳ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ رسیده است. در حالیکه سرانه مصرف گوشت قرمز در دنیا رو به افزایش است، سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور ما در حال کاهش است.»
براساس مصوبات مزدی شورایعالی کار، حداقل دستمزد روزانه کارگران در سال جاری، ۱۳۹ هزار و ۳۲۵ تومان است؛ بنابراین قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی امروز از دستمزد روزانه یک کارگر به مراتب بیشتر است؛ عواقبی که چشم پوشیدن بر آنها جامعه را به سمت بحران سوق خواهد داد.
تبعات گسترش فقر غذایی
این مهم سبب شد تا روزنامه های صبح امروز این موضوع را از زوایای مختلف بررسی و انتشار دهند، بهطوری که روزنامه شرق در مطلبی با اشاره به سخنان مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت نوشت: در ماده 24 قانون جوانی جمعیت به طور خاص به تأمین سبد غذایی تمامی اقشاری میپردازد که در سنین باروری هستند از جمله مادران باردار و مادرانی که کودکان زیر 5 سال دارند. خوشبختانه با همکاری اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت بستههای غذایی را تعریف کردهایم که در دل آنها گوشت قرمز و سپید، حبوبات و تخم مرغ دیده شده است که این بستههای غذایی از طریق کمیته امداد، بنیاد علوی، بنیاد برکت در چند وقت آینده به دست این اقشار خواهد رسید.
به گفته وی راهکار وزارت بهداشت برای جبران کمبود مصرف لبنیات در کشور به ویژه در میان کودکان و نوجوانان اهمیت دارد بنابراین، در این راستا ما باید روی برنامه مصرف شیر در مدارس حداقل در استانهای کم برخوردار تمرکز کنیم تا حداقل برای کودکان این مناطق مصرف یک واحد شیر را در طول روز داشته باشیم. همچنین ممنوعیت ارائه نوشابه و نوشیدنیهای صنعتی شیرین در مدارس استراتژی دیگر ما است که این را دنبال میکنیم.
روزنامه اعتماد نیز با انتخاب تیتر «کوتاه قدی در انتظار کودکان مناطق محروم» نوشت: طی هفته های اخیر و بعد از آزادسازی قیمت ها که به بهانه بازگشت یارانه ها به سبد زندگی خانوارها و جلوگیری از قاچاق معکوس 4 قلم ماده خوراکی در کشور اتفاق افتاد، با وجود آنکه دولت وعده می داد که جز قیمت تخم مرغ، مرغ، روغن و برنج که پرمصرف ترین ها در قاچاق معکوس به کشورهای همسایه هستند، قیمت هیچ یک از اقلام خوراکی افزایش نخواهد داشت، عملا شاهد افزایش روزانه و حتی لحظه ای قیمت مواد خوراکی در تمام نقاط کشور بوده ایم و طبیعی است که این افزایش قیمت، به تصمیم حذف این اقلام از سبد غذایی خانوار منجر می شود. برخلاف ادعاهای دولت درباره ممنوعیت گرانی قیمت ها، مرکز آمار ایران دو هفته قبل در گزارش کشوری خود اعلام کرد که قیمت مواد خوراکی در تیر ماه نسبت به خرداد ماه، بیش از 80درصد افزایش یافته است. در حالی که دولت مدعی بود با پرداخت یارانه 300 و 400 هزار تومانی به خانواده های یارانه بگیر، افزایش و آزادسازی قیمت ها به هیچ وجه در سفره خانواده ها احساس نخواهد شد.