خیام، جدیدترین دستاورد فضایی کشور است که روسها از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب کردهاند.
اخبار پرتاب این ماهواره خصوصا این که از سوی روسها انجام شده نگاه بسیاری را طی روزهای گذشته به خود دوخت و باعث طرح ادعاهای گوناگونی شد از جمله روزنامه «واشینگتن پست» مدعی شد روسیه قصد دارد از ماهواره خیام که این کشور برای ایران به فضا پرتاب میکند برای اهداف نظامیاش در اوکراین بهره ببرد؛ ادعایی که صریحا از سوی ایران رد شده است.

به گزارش نوروز، هدف از پرتاب این ماهواره چنین اعلام شده که به مدت پنج سال از دادهها و تصاویر ارسالی آن در حوزه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها و مدیریت حوادث غیرمترقبه و نیروهای دفاعی استفاده شود. بر اساس اعلام رسمی، تمامی فرامین مربوط به کنترل و بهره برداری از این ماهواره از روز اول و بلافاصله پس از پرتاب توسط کارشناسان ایرانی مستقر در پایگاههای فضایی متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خاک ایران انجام و صادر خواهد شد.
عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که روز گذشته برای پرتاب این ماهواره به قزاقستان سفر کرده بود، شب گذشته در یک پیام ویدیویی اعلام کرد: سازمان فضایی ایران، ضمن توسعه توانمندی های داخلی در حوزه ساخت و پرتاب ماهواره های مورد نیاز کشور و توسعه ایستگاه های زمینی مربوطه، نیازهای فعلی کشور در حوزه تامین دادههای ماهوارهای را از طریق همکاریهای پیشرفته علمی و فناورانه با کشورهای پیشرو در صنعت فضایی جهان ادامه خواهد داد تا علاوه بر تامین نیازمندیهای کشور، با انتقال دانش و تجربه، مسیر بومی سازی فناوری فضایی در داخل کشور را تسریع کند.

دریافت سیگنال از ماهواره خیام
ماهواره خیام ۶۰۰ کیلوگرم وزن دارد و به همین علت، پرتاب آن به آژانس فضایی روسیه واگذار شده تا بوسیله ماهوارهبر سایوز به فضا پرتاب و در مدار قرار گیرد. پرتابگر سایوز در میان پرتابگرهای کشورهای مختلف دنیا از بیشترین درصد قابلیت اطمینان برخوردار بوده و تاکنون بیشترین تعداد ماموریت موفق فضایی در دنیا توسط این پرتابگر صورت گرفته است.
علیرضا نعیمی مدیرکل بهرهبرداری و عملیات فضایی سازمان فضایی ایران در گفتوگویی اعلام کرده است: ماهواره سنجشی خیام، دقت بالای تصویربرداری دارد و تصاویر با وضوح یک متر را به زمین مخابره میکند.
حدود ساعت ۱۲ ظهر، محققان و کارشناسان صنعت فضایی توانستند نخستین دادههای تلهمتری خیام ایرانی را در خاک ایران و در ایستگاه فضایی ماهدشت دریافت کنند.
