خبرنگاران به عنوان بازوان اطلاعرسانی جامعه، نقش مهم و انكار نشدنی در عصر اطلاعات برعهده دارند. در دنیای كنونی با وجود فناوری های ارتباطی پیشرفته و سهولت دسترسی به اخبار، همچنان بهترین راه كسب خبر موثق از راه خبرنگاران متعهد امكان پذیر است؛ آنانی كه تمامی سختی كار را برای تهیه كردن و رساندن خبرها به مخاطبان می پذیرند و می كوشند تا دقت و صحت را سرلوحه فعالیت های خود قرار دهند.
به گزارش نوروز، در این میان بسیاری از فعالان عرصه خبر و رسانه با خطرهای فراوانی در این حوزه روبرو شده اند اما همواره كوشیده اند تا در مسیر تحقق آرمان های سرزمین خویش تلاش كنند، یكی از این خبرنگاران، شهید محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) بود كه در راه ایفای رسالت خبرنگاری به شهادت رسید.
او در 17 مرداد 1377 خورشیدی هنگامی كه طالبان به شهر مزار شریف حمله كرد و این شهر را به اشغال خود درآورد، با ارسال آخرین خبر، خود خبر شد.
این شهید آخرین خبر را این چنین فرستاد: «…اینجا محل كنسولگری ایران در مزارشریف است، من محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی هستم، گروه طالبان چندساعت پیش وارد مزار شریف شدند. خبر فوری، مزارشریف بدست طالبان سقوط كرد، عده ای از افراد طالبان در محوطه كنسولگری دیده می شوند به من بگویید كه چه وظیفه ای….»
ایثارگری این فعال عرصه خبر، سبب شد تا شورای فرهنگ عمومی در نخستین سالگرد این رویداد، 17 مرداد، روز شهادت محمود صارمی را «روز خبرنگار» نامگذاری كند.
به همین مناسب رسانه های صبح امروز در بخش های خبری خود این رویداد را بازتاب دادهاند. روزنامه همشهری با درج یادداشتی نوشته است: رسانه امروز یاد گرفته است که خبر خوب، خبر بد است. آموزش دیده است که تنها روایتگر سیاهیها باشد. اساسا جذابیت را تنها و تنها در استثنائات دیده و طبیعی است که استثنا عمدتا در تلخیهاست. حالا فرض کنیم که چنین خبرنگاری در کربلا باشد و بخواهد آن حوادث را روایت کند. سؤال این است که آیا به «ما رایت الا جمیلا» میرسد؟ حضرت زینب بهعنوان خبرنگار عاشورا چه دید و چه گفت و چه کرد که «کربلا در کربلا میماند اگر زینب نبود…»
برخی گمان میکنند زیبا دیدن مصیبت عاشورا، ندیدن قساوت و دنائتها و رذالتهاست؛ حال آنکه در فرارفتن از موجود به وجود است و ایستادن در تفوق حق بر باطل. خوب دیدن، ندیدن بلا نیست؛ معنا بخشیدن به بلاست. آنجا که بحث فعل خداست و نسبت امور با حق است، هرچه هست زیباست.
روزنامه آرمان امروز نیز با انتخاب تیتر «چو نتوان راستی را درج كردن» خاطرنشان ساخته هفدهم مرداد ماه «روز خبرنگار» بود. همه ساله این روز فرصتی است برای قدردانی از زحمات اصحاب رسانه و یادآوری نقش بیبدیلی که آنان در استیفای حقوق مردم از طریق شفافسازی، آگاهی بخشی و اطلاعرسانی برعهده دارند.
همچنین روزنامه آرمان ملی در مطلبی آورده است: اهالی رسانه چشم و گوش جامعه با رسالت دفاع از حقوق مردم هستند، رسالتی که از 25 محرم 1253 قمری یا اول ماه مه 1837 اگر چه هزینههایی برای این قشر داشت اما فراموش نشد.
هادی خانیکی، استاد باسابقه ارتباطات تعبیری عارفانه و شاعرانه را برای تعریف خبرنگاری به کار میبرد و میگوید: اگر خواسته باشم تعبیر شاعرانهای برای آن انتخاب کنم همان گفتهای است که عارفان میگویند و همان زبان حال است؛ خبرنگار کسی است که زبان حال جامعه باشد. اینها را باید درست فهمید و به جا هم به کار برد و این هم فراتر از زبان تعریف و تمجید و تبلیغات است. خبرنگاری از این منظر به باور من فقط فن نیست، بلکه نوعی فهم است؛ اینکه بفهمیم خبرنگاری تفهمی چیست و برایش یک جایگاه و اعتبار علمی، حرفهای و حقوقی و حتی اقتصادی و معیشتی وضع کنیم.