نهضت امام حسین(ع) نمادی از ایستادگی در برابر ظلم و برای رسیدن به حکومت حق محسوب می شود که به جوامع مختلف عرضه شد و اینک نیز پایدار است و اقتدا به امام سوم شیعیان(ع) را می توان در مبارزه مسلمانان مختلفی در سراسر جهان مشاهده کرد. عاشورا یک گفتمان کامل و یک حماسه محسوب می شود و در تمامی ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و … پیام هایی را به دنبال دارد.
خبرنگار نوروز با توجه به اهمیت و ضرورت نهادینه ساختن ارزش های قیام عاشورا با حجت الاسلام محمدرضا نوراللهیان مشاور عالی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رئیس سابق سازمان حوزه ها و مدارس علمیه خارج از کشور و استاد حوزه و دانشگاه به گفت وگو پرداخت. در ادامه متن گفت وگو را میخوانیم:
نوروز: در عصر حاضر عزاداری های عاشورا چه نقشی می تواند در اصلاح جامعه داشته باشد؟
حجت الاسلام نوراللهیان: هر ملتی از هر جای دنیا، بدون تردید نیاز به یک قهرمان دارد. به عنوان مثال شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی نمونه بارز یک شاهکار ادبی است و این اثر به زبان های مختلف ترجمه شده است. از این رو باید گفت قهرمان سازی برای ملت ها باید الگوسازی شود و رشد پیدا کند.
درباره امام حسین(ع) باید بگویم که ما قهرمان نساختیم بلکه حقیقت امام حسین(ع) برای همگان روشن است و آن ذات بزرگ و عظمت قهرمانی این امام(ع) است. در نتیجه امام حسین(ع) تنها قهرمان ملی نیست بلکه یک قهرمان بین الملل است.
محمد اقبال لاهوری درباره امام حسین (ع) می گوید: رمز قرآن را از حسین آموختیم، ز آتش شعلهها اندوختیم. در ایران، پاکستان، هند، سنگاپور، کشورهای غرب در اروپا و … همه جا نام امام حسین(ع) بر زبان ها جاری است.
ما را عاشورا و امام حسین(ع) حفظ کرده است، عزاداری این امام و یارانش یک فرهنگ جهانی است و مختص به قوم و تنها شیعه ها نیست.
نوروز: به نظر می رسد عزاداری عاشورا جنبه عادت و سنت پیدا کرده است، برای بهبود این امر چه کاری می توان انجام داد؟
حجت الاسلام نوراللهیان: آنتوان بارا نویسنده و پژوهشگر مسیحی، کتابی بنام الحسین فی الفکر المسیحی نگاشته است. آنتوان بار مسیحی عاشقی است که سال های بسیار از دوران جوانی خود را صرف تحقیق و بررسی پیرامون زندگی و قیام امام حسین (ع) کرده است تا حقایق مربوط به این شخصیت عظیم تاریخ را از زاویه نگاه خود و از زبان انجیل و پیامبر الهی، عیسی (ع)بیان کند.
ما حسین مان را از روی کتاب آنتوان مسیحی روایت می کنیم. آنتوان در کتابش می گوید: اگر ما( مسیحیت) یک حسین داشتیم بر سر هر کوچه و بازاری و هر دشت و دمنی که ممکن بود نام او را بر لب می آوردیم.
این نویسنده مسیحی زبان، بارها به کربلا رفته و در پیادهروی اربعین با دردست داشتن بیرق سرور شهیدان شرکت داشته است. این سفرها تأثیر فوقالعادهای بر وی داشته و پژواک آن در کنگره بهار شهادت در کربلای معلی طنینانداز بوده است.
بنده افتخار می کنم که روضه خوان امام حسین(ع) هستم. امام حسین (ع) برای سینه زنی و عزاداری ها شهید نشد؛ بلکه برای اصلاحات شهید شدند. ایشان فرمودند: «من مبارزه ام را شروع کردم تا اصلاحات را انجام دهم و راه دیگری ندارم پس باید با شهادت و ریختن خونم مسیر را برگردانم.»
امام حسین ع خطاب به دشمنان گفت: اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید. پس ما مسلمانان باید بدانیم که حسین(ع) باید جاودانه بماند.
نوروز: انتقال صحيح پيام عاشورا چه تاثيرها و پيامدهایی را بر فرهنگ جامعه خواهد داشت؟
باید نهال عشق، محبت و معرفت امام حسین(ع) را در دل های نسل جوان نهادینه کنیم. انسانیت از هر چیز والاتر است. همانطور که امامان ما انسان تربیت کرده اند ما نیز باید در تربیت انسان والا کوشش کنیم. احيای اخلاق اسلامی از ديگر هدف های متعالی سيد و سالار شهيدان(ع) به شمار می رود.