بر اساس برآوردهای کارشناسی، در بازه زمانی یکساله زمینهای مسکونی بین 40 تا 50درصد افزایش قیمت را تجربه کردهاست؛ وضعیتی که تبعاتش را در رکود معاملاتی نشان میدهد. بر اساس گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن تیر امسال، فقط حدود 56 واحد مسکونی در منطقه 19 تهران معامله شده است.
نهضت ملی قفل مسکن را میگشاید؟
به گزارش نوروز، اگرچه طرح نهضت ملی مسکن به روایت آمار رسمی در شرایط مطلوبی قرار دارد، اما به نظر میرسد که همکاری دستگاههای مرتبط برای واگذاری اراضی به مردم با پیچ و خمهایی روبهرو است تا جایی که رئیسجمهوری روز گذشته (نهم مرداد) به بازدید حضوری از وزارت راه و شهرسازی رفت و ضمن اولتیماتوم به دستگاهها برای واگذاری اراضی در اختیارشان به وزارت راه و شهرسازی برای دستگاههای مرتبط ضربالاجل تعیین کرد و به آنها هشدار داد که درصورت عدم همکاری تمامی این زمینها به نام دولت جمهوری اسلامی ایران سند خواهد خورد.
سیدابراهیم رئیسی در بازدیدش نقش مهم نظارت بر فرایند تخصیص زمین و احداث مسکن را مورد تأکید قرار داده و گفته است: دستگاههای مسئول باید با رصد و نظارت دقیق، مراقبت کنند در جریان این طرح شاهد واسطهگری یا سوداگری نباشیم و زمینها صرفاً به متقاضیان ساخت واگذار شود.
به باور کارشناسان حوزه مسکن سیاستهای دولت در بخش مسکن مانند مسکن مهر با موفقیت همراه نبوده و طولانی شدن روند ساخت و ساز و افزایش قیمت مصالح ساختمانی را از عمده دلایل عدم موفقیت این طرحها میدانند. در همین ارتباط علی نیکزاد نایبرئیس مجلس میگوید: طرح نهضت ملی مسکن باید راه بیافتد البته در برخی بخشها با مشکلاتی مواجه هستیم که باید حل شود.
سناریوهای حل معضل مسکن
رسانههای مختلف در گزارشهای خود با توجه به سخنان رئیس جمهوری، اوضاع مسکن و طرحهای مربوط به آن را در سطح اخبار خود بررسی کردهاند. روزنامه آرمان ملی به نقل از محمدعلی پورشیرازی عضو سندیکای شرکت ساختمانی ایران نوشت: مسکن معضل بزرگ اقتصاد کشور است و متأسفانه به دلیل کم توجهی مستمر به سیاست افزایش عرضه طی چهار دهه گذشته این مشکلات روندی افزایشی داشته است. مشکلات در کنار عدم حمایت از سازندگان، همه طرحهای انبوهسازی را در کشور با مشکل مواجه میکند. این در شرایطی است که در همه کشورهایی که با مشکل مسکن روبهرو نیستند این چالشها را نداریم.
روزنامه خراسان ذیل تیتری با عنوان «وام مسکن فقط برای خرید ۱۲ متر خانه!» آورده است: جدیدترین گزارش مرکز آمار از متوسط قیمت خانه در تهران نشان می دهد متوسط قیمت خانه در تهران به متری ۴۵ میلیون تومان رسیده است. این روزنامه با اشاره به سخنان چند روز پیش وزیر راه نوشت: پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات ساخت مسکن با همکاری بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی داده شده تا سهم آورده متقاضیان حتی با افزایش هزینههای ساخت بدون تغییر باقی بماند. سقف تسهیلات ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در شهر تهران ۴۵۰ میلیون تومان، شهرهای بالای یک میلیون نفر ۴۰۰ میلیون، دیگر مراکز استانها ۳۵۰ میلیون، دیگر شهرها ۳۰۰ میلیون و روستاها ۲۵۰ میلیون تومان با نرخ سود ۱۸ درصد و طول مدت بازپرداخت ۲۰ ساله است.
در گزارش روزنامه اصولگرای جوان میخوانیم: امروز بر کسی پوشیده نیست که حوزه زمین و ساختمان در کشور نیاز به رگلاتور و سیاستگذار قوی دارد. متأسفانه طی سالهای گذشته در اثر تحریم تأمین بودجه کشور به یک اولویت برای سیاستگذار دولتی تبدیل و کمتر به نقش سیاستگذاری و رگلاتوری بسیاری از حوزهها توجه شده که به نظر میرسد حوزه زمین و ساختمان یکی از این موارد است.
روزنامه جوان در ادامه گزارش خود آورده است: شاید عامه مردم تصور کنند نارسایی حوزه زمین و ساختمان صرفاً به حوزه گرانی این کالا محدود میشود، اما حقیقت امر آن است که قیمت تنها یکی از عارضههای موجود است و شرایط فعلی حوزه زمین و ساختمان در کشور به شکلی است که باید از منظر شاخصهای گوناگون وضعیت این بخشها مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
همچنین گزارش شرق میگوید: متوسط قیمت مسکن در تیرماه امسال نسبت به خرداد سال جاری که متوسط قیمت هر متر مسکن ۳۹میلیونو ۴۱۴هزارو ۵۰۰ تومان بود، افزایش ۵.۸ درصدی داشته است؛ اما نسبت به تیرماه سال گذشته که این شاخص متری ۳۰ میلیون تومان بود افزایش ۳۸.۸درصدی نشان میدهد.
بیتالله ستاریان تحلیلگر اقتصاد مسکن، در گفت وگو با این روزنامه اظهار داشته است: وعده غیرکارشناسی دولت برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال، باعث شده سرمایهگذاران بخش خصوصی برای ورود به بازار امسال تردید کنند و همین مسئله موجب کاهش شدید ساختوساز شده است که منجر به کاهش عرضه مسکن در بازار امسال میشود.