واقعیتِ پدیدهای مانند قمار همانگونه که بوده و به گوش ما رسیده، تن و بدن خیلیها را میلرزاند؛ نه فقط از جنبه مجازات مذهبی و کیفر معنوی آن که اغلب هر چه شنیدهایم از خانمانبراندازی آن بوده و شباهتش به آسیبی مانند اعتیاد. با این حال، چند صباحی است «قمار آنلاین» هم باب شده است.
به گزارش نوروز، تحقیقات نشان میدهد نخستین قمار می تواند مانند اولین سیگار، فرد را تا انتهای نابودی در اعتیاد پیش ببرد. از نوجوان 15 ساله تا مردان میانسال برای کنجکاوی، تفریح یا با رؤیای ثروت وارد دنیای عجیب شرطبندی میشوند اما در نتیجه با کولهباری از تجربهای تلخ به دنیای حقیقی باز میگردند.
بختآزمایی در فضای مجازی
بنا بر گزارش رسانههای داخلی، اگرچه طی سال های اخیر مسئولانی از وزارتخانه های ارتباطات، ارشاد، پلیس فتا، بانک مرکزی و مرکز ملی فضای مجازی، پدیده قمار آنلاین را به عنوان یک چالش جدی مطرح کرده و تاکید کردند که فعالیت سایتهای شرطبندی و بختآزمایی در فضای مجازی باید متوقف شود، اما با این وجود این فعالیت همچنان در کشور دنبال شده و روز به روز بر تعداد قربانیان این شگرد کلاهبرداری افزوده می شود.
روزنامه اعتماد در این باره و از قول یک مصاحبهشونده قمارباخته مینویسد: فکر میکردم میتوانم از راه شرطبندی پول زیادی به دست بیاورم و برای خانوادهام فرد مفیدی باشم ولی هر چه بیشتر به قمار ادامه دادم، متوجه شدم که بیشتر در مرداب فرو رفتهام و دیگر نه راه پس داشتم و نه پیش، هر باری که پولی از جایی به دستم میرسید با اشتیاق بیشتر نسبت به دفعات گذشته شرطبندی میکردم تا اینکه در دام یک تیم کلاهبرداری گیر افتادم و همه دار و ندار خانوادهام از دست رفت.
در بخش دیگری از گزارش این روزنامه می خوانیم: منصور، یکی از گردانندگان هزاران سایت پیشبینی فوتبال در ایران است که میگوید از زمانی که به یاد دارم همه اطرافیانم روی مسابقات فوتبال با یکدیگر شرطبندی میکردند و من هم چون زیاد در کوچه و بازار بودم ناخودآگاه وارد این حوزه شدم و رفتهرفته نه از نظر درآمد بلکه از نظر بدشانسی در پیشبینیها به «منصور کمشانس» مشهور شدم.
آماری درباره قمار مجازی
به گفته مهدی امیری فعال فضای مجازی، وضعیت موجود کشور در حوزه قمار آنلاین و دلایل نبود برخورد قانونی بحرانی است و شمار تعداد افرادی که حداقل یک بار درگیر موضوع قمار آنلاین در کشور شده اند حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر تخمین زده می شود.
میزان تراکنش های یک ساله قمار آنلاین در کشور را ۱۵ هزار میلیارد تومان تخمین زده می شود و این درحالی است که مطابق با قوانین مربوط به جرم انگاری فساد، برای قمار مجازات یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و یا ۶ ماه حبس درنظر گرفته شده است.
صیانت واقعی باید در راستای مقابله با پدیدههایی مانند قمار آنلاین شکل بگیرد
جدا از ضرورت بازنگریهای قانونی برای مواجهه با انواع قمار، مدتها است در فضای سیاسی و ارتباطاتی کشور طرح موسوم به صیانت نگاهها را به خود دوخته و هر زمانی که اینترنت کند میشود یا شبکهای مجازی دچار اختلال، بسیاری به هول و هراس میافتند که آیا اینترنت محدود و فیلتر شده است؟
این در حالی است که صیانت واقعی از کاربران در فضای مجازی باید بخش عمده تلاشش مقابله با پدیدههایی مانند قمار آنلاین باشد حال آن که بخش عمده مقابله با این پدیده از طریق بازداشت و برخورد قضایی با شاخهای مجازی دستاندرکار شرطبندی بوده و نه اقدام جدی برای آگاهیبخشی و تولید محتواهای رسانهای در این زمینه و نیز برخورد با سرشاخهها و ساختارهایی که فضای مجازی را جولانگاه قماربازان و در واقع کلاهبرداران آنلاین میسازد.