دستیابی سریع به رشد جمعیت، چنان نمایندگان مجلس یازدهم را به صرافت انداخت که چهار روز مانده به نوروز 1400 کلیات طرح «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» را تصویب و آن را برای بررسی به شورای نگهبان ارسال کردند؛ طرحی که بر اساس آن غربالگری به عنوان اقدامی علمی برای تضمین سلامت جنین حذف و قانون سقط درمانی را هم که در سال 1384 بر مبنای استفتاهای چندگانه از رهبر انقلاب تدوین و به تائید شورای نگهبان رسیده بود، نسخ میکرد.
پس از کش و قوسها و اعتراضات مختلف سرانجام این طرح قانون و آبانماه پارسال به دولت برای اجرا ابلاغ شد.
به گزارش نوروز، در تازهترین رخداد در ارتباط با حذف غربالگری از فرایند فرزندآوری، در رسانهها نامه دستوری در زمینه ممنوعیت و اعمال جریمه نقدی و ابطال پروانه برای پزشکی که بیمار را ترغیب به انجام غربالگری کند، منتشر شد.
همچنان که اشاره شد حذف غربالگری در مقاطع مختلف و از ابعاد گوناگون با انتقادات زیادی مواجه شده است.
دکتر «کوثر شیخ نجدی» کارشناس مسائل آموزشی در این باره مینویسد: به راستی چه کسی مایل است در جایگاه والدین کودکی ناتندرست قرار بگیرد؛ فقط برای اینکه در آمار جمعیتی به جای ۸۰ میلیون نفر ایرانی، مثلا بگوییم ۱۰۰ میلیون ایرانی ناخشنود؟
باور کنید این کودکان هرگز نمیتوانند اسلحه به دست بگیرند و در میدانی بجنگند. باور کنید شما هیچ کاری برای والدین گرفتار در این شرایط نکردهاید و نخواهید کرد. باور کنید هزینههای فیزیوتراپی و دوا و درمان و حتی همان پوشک کافی است تا کمر یک خانواده را بشکند. باور کنید در این شرایط زندگی و روان چند انسان سالم دیگر هم به مخاطره خواهد افتاد. با افسردگی و روانرونجوری چنین خانوادههایی چه میکنید؟
چه کسی پاسخگوی دختری است که به سن ازدواج رسیده اما کسی به خواستگاریاش نمیآید چون خواهر و برادری با مشکل آنسفالی یا سندرمهای تریزومی، اسپیدیابیفدیا و …دارد؟ شما با حذف غربالگری، با حذف علم و بهداشت جوانیاش را به بازی گرفتهاید. باور کنید این دختر هرگز نمیتواند به افزایش جمعیت جامعه کمک کند. حال آنکه غربالگری هیچگاه اجباری نبوده است و پزشکان به صلاحدید خود آنرا پیشنهاد میکردهاند. اما گویا اعداد و ارقام جمعیت از سلامتی و خوشبختی و شادی افراد آن مهمتر شدهاند.
اما آمار میگوید تنها در یک سال ۶۰۰ مورد از سقطهای غربالگری به جهت نجات جان مادران اتفاق افتاده است و کل این سقطهای درمانی حدود ۶ صدم درصد موالید بوده است. که همین موارد اندک نیز پس از طرح در کمیسیون و با نظر پزشکان متخصص به انجام رسیده است.
وی همچنین در نقد کلی از قانون مزبور بیان میدارد: چه کسانی از وام ده میلیون تومانی این طرح استقبال میکنند. در حالی که پرورش یک کودک فقط در سال اول زندگی بین ۵۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان هزینه دارد؟ پاسخ واضح است. اقشار بسیار ضعیفی که در بدترین شرایط اقتصادی به هر چیزی چنگ میاندازند تا زنده بمانند. آنها که کلیه شان، رحمشان و روحشان را به فروش گذاشتهاند حالا به خاطر چند تومان تکثیر میشوند تا آمار خوشحالتان کند.