خبر كوتاهی عصر چهارشنبه در شبكههای اجتماعی از سوی برخی كاربران حوزه سلامت منتشر شد كه از برگزاری جلسهای در سازمان غذا و دارو با تولیدكنندگان دارو و موافقت نهایی با افزایش 20 الی 30 درصدی قیمت دارو از صبح پنجشنبه 23 تیرماه حكایت داشت. همچنین وزیر بهداشت در بخش خبری گفتوگوی تلویزیونی، بدون اشارهای به افزایش قیمت دارو از روز پنجشنبه، از آغاز اجرای طرح «دارویار» خبر داد.
به گزارش نوروز، وزیر بهداشت و سایر مسوولان حوزه دارو در وزارت بهداشت تاكید دارند كه در قالب طرح دارویار، هیچ افزایشی از بابت تغییرات قیمت دارو به جیب مردم تحمیل نخواهد شد و میگویند نهتنها مابهالتفاوت قیمت تمام داروهای موجود در فهرست بیمه، از سوی سازمانهای بیمهگر پرداخت خواهد شد، بلکه 366 قلم دارویی دیگری هم كه خارج از پوشش بیمه بودهاند به فهرست بیمه اضافه شدهاند.
مسوولان وزارت بهداشت همچنین میگویند اغلب داروهای وارداتی غیر از داروی مورد نیاز بیماران صعبالعلاج یا آن اقلامی كه به دلیل ساخته نشدن در كشور همچنان ارز دارو دریافت میكنند هم در فهرست بیمه نیستند، اما در طرح دارویار، قیمت داروهای وارداتی گران نشده چون این طرح صرفا برای داروهای ایرانی و با هدف حمایت از تولیدكننده ایرانی است.
به گزارش رسانهها، قیمت 1630 قلم داروی ایرانی و تولید داخل، از صبح پنجشنبه 23 تیرماه، 5 الی 30 درصد گران شد. این افزایش قیمت، بخشی از طرح «دارویار» است. به موجب این طرح، 1630 قلم داروی تولید داخل (در قالب 9600 كد IRC) مشمول افزایش قیمت 5 الی 30 درصدی میشوند و قرار است مابهالتفاوت این افزایش قیمت، توسط بیمهها جبران شده و هیچ پرداخت اضافهای توسط بیمار اتفاق نیفتد.
دلیل دارویار
طبق گفته مسوولان وزارت بهداشت، صرفا افرادی كه هیچ نوع بیمه پایه ندارند یا داروی بدون نسخه میخرند باید برای داروی خود به قیمت آزادمشمول این افزایش 5 الی 30 درصدی پرداخت كنند.
مسوولان وزارت بهداشت همچنین اظهار امیدواری میکنند با اجرای این طرح، خرید آزادانه و مصرف بیرویه داروهای بدون نسخه از گروه آنتیبیوتیک ها و مسكنها كه در قالب خوددرمانی، بار مالی سنگینی به نظام سلامت تحمیل میكند هم كاهش یابد.
همچنین مسوولان سازمان غذا و دارو میگویند فهرست تمام داروهای بیمهای به همراه میزان افزایش قیمت آنها در وبسایت سازمان غذا و دارو قرار گرفته و شهروندان میتوانند با مراجعه به این وبسایت از میزان افزایش قیمت تمام داروها مطلع شوند و موارد تخلف داروخانهها را به شماره تلفن 190 گزارش دهند. www.irc.fda.gov.ir/nfd و همچنین www.darman.tamin.ir وبسایتهایی است كه به گفته مسوولان سازمان غذا و دارو، جدیدترین فهرست داروهای مشمول بیمه و همچنین میزان افزایش قیمت را برای مشاهده عموم منتشر كرده است.
تکته قابل تامل این که در زمان انتشار این گزارش هیچکدام از این آدرسهای معرفی شده در وب صفحهای را نمیگشاید.
سوال مهم دیگر این است که با افزایش هزینههای دارو، آیا به نسبت، هزینه فرانشیز پرداختی توسط بیمار هم افزایش مییابد؟ دکتر «سید جواد طبائیان» مدیرکل مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت در این باره اظهار میدارد: برای این موضوع فکر شده که پوشش بیمهای داروها افزایش یابد، به عنوان مثال اگر در حوزه سرپایی اکنون بیمه ۷۰ درصد را پوشش میدهد، این ۷۰ درصد را باید بر اساس نرخهای استخراجی افزایش دهند و بین ۷۰ تا ۹۰ درصد اضافه کنند تا رقم کلی پرداختی مردم افزایش نیابد؛ در بخش بستری هم اکنون ۹۰ درصد را بیمهها پوشش میدهند و ۱۰ درصد هم مردم فرانشیز پرداخت میکنند، در این قسمت ممکن است فرانشیز پرداختی مردم از ۱۰ درصد هم کمتر شود تا حجم ریالی مبلغ پرداختی بیماران بالا نرود.
دارویار و بود و نبود آن!
طرح دارویار به گفته وزارت بهداشتیها، در صورت اجرای صحیح میتواند مشکلات بغرنج دارو در کشور را مدیریت کند.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران درباره برخی مکملها و اقلام بهداشتی و سرنوشت قیمت آنها با اجرای طرح دارویار هم میگوید: عمده این اقلام، مدتها است که مشمول ارز دولتی نیست و قیمت آنها هم متناسب با نرخ تورم سالانه کشور افزایش مییابد.
در خصوص پیامدهای قیمتگذاری جدید دارو سخنگوی دولت در توئیتی نوشته است:
۱-چتر نظام سلامت با افزودن ۶ میلیون هموطن به پوشش بیمه،۳۶۶داروی پرمصرف و ۱۱۹ داروی خاص فراگیرتر شد.
۲-بخشی از یارانه مطابق قانون بودجه از واردات به بیمه منتقل شد.
۳-طبق قول رئیس جمهور قیمت داروی تجویزی برای مصرف کننده نهایی ثابت میماند.
با این حال، هنوز معلوم نیست کسانی که زیر پوشش هیچ بیمهای نیستند چگونه خواهند توانست از زیر بار فشار گرانی جدید اقلام مورد نیاز خود رهایی یابند.
مساله دیگر هزینههای بسیار سنگین و باورنکردنی است که برخی بیماران و خانوادههای آنان برای داروهایی میپردازند که نمونههای داخلی آن را پزشکان و متخصصان فاقد کارایی لازم و حتی بیاثر معرفی میکنند؛ داروهایی وارداتی که به دلیل تحریم و ناتوانی ریال برابر سایر ارزها گاه هزینههای چندده میلیون تومانی بر خانوادهها تحمیل میکند.