در تازه ترین خبر در خصوص دریاچه ارومیه، امیرعباس جعفری، مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی گفته است: هرسال به طور متوسط ۴۰ سانتی متر از ارتفاع دریاچه ارومیه کاسته و اکنون ۹۵ درصد از آب این دریاچه خشک شده است.
به گفته وی، خشکسالی، تبخیر آب، توسعه بیرویه کشاورزی و استفاده نادرست از آب دریاچه برای کشت محصولات زراعی پرآب از مهمترین عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه است.
آبان ماه 1400 آمار ستاد احیای دریاچه ارومیه درباره دادههای تراز این عرصه آبی بهروزرسانی شد و پس از آن، دیگر از گزارشهای منظم این ستاد خبری نشد؛ این یعنی از آن زمان تا اکنون اوضاع دریاچه دیگر تعریفی ندارد و نفسهایش باز به شماره افتاده است.
به گزارش نوروز، دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه است که آرامآرام و به دلایل متعددی از جمله تغییرات اقلیمی، سدسازیها، چاههای غیرمجاز و الگوی نامناسب کشت، در حال تبدیل شدن به دومین کویر غرب است. نگرانی عمومی از این ماجرا سبب شد احیای دریاچه ارومیه به یک مطالبه ملی تبدیل شود. در پاسخ به این مطالبه، دولت یازدهم هم که این هدف را یکی از وعدههای خود اعلام کرده بود، در همان مهرماه سال 92 کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه را تشکیل و سپس آن را به ستاد ملی ارتقا داد.
روند نزولی تراز آب دریاچه ارومیه که از سال 1378 آغاز شده بود، از سال 93 و با اجرای طرحهای این ستاد ملی معکوس شد و آرامآرام سیر صعودی درپیش گرفت. طبق برنامههای ستاد قرار بود تراز آب دریاچه از 1270 متر بالاتر از تراز آبهای آزاد، پایینتر نیاید و این مهم تا آبان سال گذشته هم محقق شده بود، اما از روز 14 آبان سال 1400 که این عدد به 1270.56 رسید، دیگر اطلاعات جدول دادههای ستاد هم بهروز نشد و حالا آنطور که سرپرست مرکز مدیریت هماهنگی و ارزیابی احیای دریاچه ارومیه، گفته است، در دو هفته 21 خرداد تا 4 تیر 1401 سطح تراز ۱۳ سانتیمتر کاهش داشته و پیشبینی میشود تابستان امسال سطح تراز دریاچه ارومیه به کمتر از20/1270هم برسد.
وعدههای تازه برای احیا
کارشناسان بر این باورند که اگرچه در دهه اخیر تلاشهایی برای احیای دریاچه انجام شده، اما کافی نبوده و در برخی موارد، با وجود میلیاردها تومان هزینه، حتی روند احیا را کندتر کرد.
به گفته سرپرست مرکز مدیریت هماهنگی و ارزیابی احیای دریاچه ارومیه، رسیدن به عدد 1270.20 نشاندهنده بازگشت این تالاب به روزهای بحرانی سالهای ۹۴-۹۳ است. طبق اعلام او، هماکنون حجم آب دریاچه ارومیه7/2میلیارد مترمکعب و سطح آن به هزار و ۹۲ کیلومتر مربع رسیده است و به دلیل افزایش گرما روز به روز از حجم آب و سطح تراز کاسته میشود.
در همین ارتباط، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران از انتقال 600 میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه با اجرای تونل کانی سیب در ماههای آتی خبر داده و گفته که تونل 36 کیلومتری کانی سیب با ظرفیت 5 مترمکعب در ثانیه از جمله طرحهایی است که برای احیای دریاچه ارومیه در دستور کار وزارت نیرو بوده که با اجرای آن انتقال 600 میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه محقق میشود.
محمد جوانبخت از اتمام حفاری این تونل خبر داده و بیان داشته که در ماههای آتی شاهد انتقال و جاری شدن آب به دریاچه ارومیه خواهیم بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز به تازگی درباره وضعیت دریاچه اظهار نظر کرده و گفته است: در صورت عدم احیای دریاچه ارومیه پتانسیل منفی ایجاد میشود که قابل جبران نیست و زیست بخشی از سرزمین ما را تحت تأثیر قرار میدهد.
البته این احیا باید از مسیر اصولی آن رقم بخورد که به نظر میرسد در سالهای گذشته به درستی شناسایی و پیاده سازی نشد، اما اکنون کارشناسان از امید به احیای این دریاچه طی دهه آتی میگویند و معتقدند که اتفاق مهمی در حوضه ارومیه در حال رقم خوردن است.
توفان توئیتری بحران دریاچه ارومیه با هشتگ «#اورمو_گولو»
در چند روز گذشته «#اورمو_گولو» در شبکههای اجتماعی به خصوص توئیتر در سطح جهانی ترند شد.
بسیاری از کاربران با این هشتگ به زبانهای ترکی، فارسی و انگلیسی نسبت به روند خالی شدن دریاچه ارومیه طی سالهای اخیر واکنش نشان دادند.
در میان این توفان توئیتری بحران دریاچه ارومیه، برخی کاربران با اشاره به سطح پایین تراز دریاچه و مرگ تدریجی آن به ویژه در یک دهه اخیر، این سؤال را مطرح کردند که «15 هزار میلیارد تومانی که طی 7 سال در راستای احیای این دریاچه هزینه شد، کجا رفت؟»