تاق بستان، باقیمانده از دوران ساسانیان دارای حجاریهای زیبایی است که در دل کوه «پروا» کنده شده است. این حجاری و سنگنگارهها در حقیقت معرف عظمت و اوج شکوه هنر ایران است زیرا روایتگر هنر معماری، پیکرتراشی و مجسمهسازی، نقاشی دیواری، گچبری و موسیقی است؛ به گونهای که می توان گفت تمامی عناصر تصویری و رازنماها به زبان سنگ در این یادگار تاریخی یک جا جمع شدهاند.
به گزارش نوروز، این مکان دیدنی و باستانی در شمال شرقی شهر کرمانشاه قرار دارد. بنابراین میتوان تصور کرد این محل یکی از مکانهای ادوار باستانی و شاید محل ستایش آناهیتا، با یادبودهای گرانبهای به جا مانده از ایران باستان باشد. در این منطقه چشمهای از زیر صخره عظیمی جاری است و این مکان را چنانکه از اسم آن برمیآید باغ زیبا و باصفایی میکند. در گذشته این محل با آب و هوای مطبوع و طبیعتی که داشته، مکانی برای تفریح و شکار شاهان ساسانی بوده است و نقشهای حجاری شده نیز نشاندهنده این موضوع است.
تاق بستان نخستین سنگنگاره جهان است که بهدرستی قواعد و اصول نقاشی را در خود جای داده است. سیاحان، مورخان و جغرافینويسان دوره اسلامی، از اين محوطه با نامهای متفاوتی ياد کردهاند. ابن فقیه و ابن رسته اين مکان را «شبديز»، ياقوت حموی آن را «قصر شیرين»، حمدالله مستوفی «طاق بسطام» و برخی ديگر آن را «طاق بهستون»، «طاق بیستون» و «تخت بستان» نامیدهاند. مردمان محلی نیز اين محوطه را با نام «طاق وُسان» و «طاق بُسان» میشناسند.
امروز نیز این مجموعه نقش برجسته با نام تاق بستان شناخته میشود که در گویش کرمانشاهی یا کُردی کرمانشاهی، «تاق وه سان»، تلفظ میشود. در واقع «تاق» بهمعنای «طاق» و «وه» بهمعنای «از» و «سان» بهمعنای «سنگ» است. بنابراین تاق بستان یعنی تاق از سنگ است. تاق نیز واژهای فارسی و طاق معرب آن است؛ بنابراین نوشتن آن بهصورت تاق درستتر است.
تاق بستان متشکل از دو طاق به هم پیوسته و از جنس سنگ خام خاکستری رنگ است که در کوه حفر شدهاند. در واقع از مزایا و خصوصیات بارز این سنگها میتوان به عدم رشد گیاهان و علفهای هرز در آن، اشاره کرد.
بعد از گشتوگذار در محوطه تاق بستان میتوان از موزه سنگ این مجموعه که در شمال بلوار تاق بستان قرار دارد دیدن کرد. در این محل، در فضایی باز آثاری سنگی از دورههای ساسانی و اسلامی مانند سرستونهای ساسانی با نقشهای چون آناهیتا، اهورامزدا و درخت زندگی، نیم تنه منتسب به خسرو پرویز و بقایایی از کاخ قاجاری قصر شیرین در معرض نمایش قرار دارند. علت نامگذاری این موزه به نام موزه سنگ، بهعلت وجود همین آثار سنگی است.
زیبایی این مکان باستانی سبب شده تا در ایام مختلف سال همچون نوروز بسیاری از گردشگران از هنرگاه تاریخی بازدید کنند و در مراسم های نوروزی مخصوص به تاق بستان حضور داشته باشند.