با فرارسیدن تیرماه، همه ساله اغلب داوطلبان کنکور سراسری تبوتاب بیشتری برای پشت سرگذاشتن این آزمون مهم دارند و در روزهای پایانی نزدیک به کنکور تلاش خود را برای با موفقیت گذراندن این آزمون مهم بیشتر میکنند.
به گزارش نوروز، در تمام این سالها صاحبنظران نگرانیشان را از کنکور بیان داشتهاند که چرا سرنوشت یک دانش آموز باید طی چند ساعت رقم بخورد، یعنی اگر دانش آموز در زمان برگزاری کنکور دچار مشکل شده باشد باید سرنوشتش تغییر کند؟ یا اینکه چرا باید همه پشتوانه آموزشی در آن چند ساعت سنجیده شود؟
با وجود چنین پرسشهایی قرار است کنکور 1401 در روزهای (هشتم، نهم، دهم و یازدهم تیرماه) در سراسر کشور به طوری رسمی برگزار شود.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران، باید تحولی ایجاد شود، البته این تحول باید در وهله نخست بر مبنای کاهش استرس شدید و عادلانه کردن شانس قبولی صورت گیرد.
همچنین این نگرانی بروز یافت که با توجه به سازوکارهای جدید، اگر معدل سالهای قبل دانشآموز خوب نباشد چگونه میتواند جبران کند؟
با تصویب مصوبهای در شورای عالی انقلاب فرهنگی مقرر شد از سال ۱۴۰۲ تاثیر معدل به تدریج به نمره کل کنکور اضافه شود و داوطلبان در این زمینه نگرانی نداشته باشند. بر این اساس، کنکور سالی 2 بار برگزار می شود تا استرس داوطلبان کم شود و این مصوبه به تدریج از سال ۱۴۰۲ اجرا میشود تا جامعه خودش را با این شرایط وفق دهد.
در همین ارتباط، رئیس سازمان سنجش کشور از سه تغییر مهم در کنکور سال آینده خبر داده و گفته است: بودن اثر سوابق تحصیلی، حذف دروس عمومی و حذف زیرگروه ها این تغییرات هستند که اگر این مصوبه تا نیمه تیر اعلام شود برای سال آینده اجرایی خواهد شد.
اصلاح فرایند کنکور یا تعمیق شکاف طبقاتی؟
در ارتباط با تغییر و تحولات کنکوری، با وجود ذکر مزایای تغییرات، انتقادات کم نیست.
«محمد جواد آذری جهرمی» وزیر سابق ارتباطات در کانال شخصیاش نوشته است: مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، درباره مکانیزم تاثیر معدل دبیرستان در کنکور، مزایا و معایبی دارد. بزرگترین عیب آن تعمیق شکاف طبقاتی جامعه و ناعدالتی آموزشی است. تحصیل در دانشگاههای خوب با میزان درآمد فرد در آینده همبستگی مستقیم دارد، کسب معدل خوب هم با تحصیل در مدارس دولتی یا غیرانتفاعی رابطه همبستگی مستقیم دارد. بنابراین به مرور زمان، دانشگاههای خوب، محل پذیرش قشر متوسط به بالای جامعه خواهد بود و همزمانی این پدیده با تخصیص سهمیههای ناعادلانه برخی گروههای خاص در کنکور، شکاف طبقاتی در جامعه را عمیقتر از قبل خواهد ساخت.
در همین ارتباط، «سعید رضا عاملی»، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان نهاد اصلی تصمیمگیرنده درباره کنکور گفته است که هشتاد درصد پذیرفتهشدگان دانشگاه «در رشتههای پرطرفدار” به اقشار متعلق به “دهکهای بالای اقتصادی» تعلق دارند. منظور از اقشار متعلق به دهکهای بالای اقتصادی، طبقه متوسط به بالاست. کسانی که در مناطق محروم هستند باید بتوانند در این نظام به صورت متناسب سنجش شوند و شانس مناسبی برای ورود به رشتههای پررقابت داشته باشند. سالهاست که کنکورهای سراسری دانشگاهها به نوعی «تجارت» تبدیل شده و موسسات کنکور با هزینههای بالا روشهای «تست زدن» را به دانشآموزان میآموزند و طبعا معدودی از خانوادهها میتوانند هزینههای ثبتنام در این موسسات را بپردازند.
باز هم وعده حذف کنکور
در یکی از تازهترین خبرهای کنکوری از بهارستان، «علیرضا سلیمی» عضو هیئت رئیسه مجلس از حذف کنکور تا 3 سال آینده خبر داده و به رسانهها اعلام داشته تا دو یا سه سال آینده کنکور حذف خواهد شد. مافیای کنکور باعث شده که برخی افراد هزاران میلیارد تومان به جیب بزنند به همین دلیل در مجلس یک بازه زمانی مشخص شده تا زیرساختها و مقدمات برای حذف کنکور پیگیری و فراهم شود.