به گزارش نوروز، تفاوت قیمت آرد یارانهای با آزاد و کمبود آرد در کشورهای همسایه که میگویند باعث قاچاق میشود، یکی از مباحثی است که دولت سیزدهم اعلام داشته میخواهد آن را سامان دهد. از این رو کارتی شدن خرید نان از جمله مباحثی بود که در یک ماه گذشته نقل محافل رسانهها و گفتوگوهای عمومی گشت به خصوص بعد از آن که آرد فانتزی فروشها و کارخانه ها کلا آزاد شد.
دولتی ها راه خروج آنچه را بحران آرد میدانند هوشمندسازی حمل و نقل آرد از کارخانه تا نانوایی و خرید نان عنوان کردهاند. کارتی شدن خرید نان حدود یک ماهی میشود که کلید خورده است و استان زنجان نخستین استان برای اجرای این طرح بود. اکنون پس از اجرای هوشمندسازی یارانه آرد و نان در استان های زنجان، قزوین، فارس، گیلان این بار این طرح در استان تهران اجرا شد.
روز گذشته همچنین اخباری درباره نصب کارتخوانهای هوشمند در استان البرز منتشر شد. در همین ارتباط استانداری تهران اعلام کرده است «اجرای مرحله اول طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان و نصب کارتخوانها در نانواییهای استان آغاز و ۶۸۰۰ کارتخوان تحویل میشود. براساس این طرح قیمت نان تغییر نمیکند. دولت، به نانواییها آرد دولتی نمیدهد و بهازای فروش نان به نانوا یارانه نقدی میدهد.»
با اجرای این طرح، مردم تعداد نان درخواستی خود را در کارتخوان های هوشمند ثبت و کارت میکشند و از حساب خریدار همان نرخ معمولی نان کم می شود. این کارتخوان به این دلیل نصب شده است که تعداد نانی که نانوا میفروشد مشخص شود و دولت بر اساس آن یارانه به حساب نانوا میریزد و در مقابل آرد را به نرخ آزاد به نانوا می دهد. در روش قبلی دولت آرد یارانهای به نانوا میداد که در برخی مواقع سر از مسیرهای قاچاق یا بازار آزاد در میآورد و عملا این یارانه کامل سر سفره مردم نمی آمد.
هنوز عيوب طرح مشخص نشده به سراغ کلانشهر بزرگی چون تهران و قزوين رفتند
روزنامه آرمان ملی در مطلبی به موضوع هوشمندسازی نرخ نان پرداخته و نوشته است: اول هوشمندسازی يارانه آرد و نان از ديروز در تهران اجرايی شد در واقع توزيع قوت لايموت در حالی تحت الشعاع طرح هوشمندسازی قرار گرفته که از ابتدای اعلام اين طرح انتقاداتی نسبت به تبعات آن مطرح بوده است، به گونهای که برخس معتقدند که با اجرايس شدن اين طرح سفرههای مردم کوچکتر خواهد شد اگرچه در مقابل مدافعان اين طرح آن را زمينهساز حذف رانت و خروج يارانه از طريق قاچاق معکوس دانسته و بر اجراي آن تاکيد دارند. اين درحالی است که دادههای مرکز آمار نشان ميدهند که خانوارهای پرجمعيت، با سرپرست خانوار کارگر ساده و درآمد کم، بيشترين وابستگی را به اين گروه غذايی دارند. البته مسئولان برای بررسی نقاط ضعف اين طرح آن را ابتدا در استان زنجان عملياتی کردند و هنوز عيوب اين طرح مشخص نشده به سراغ کلانشهر بزرگی چون تهران و قزوين آمدند که به دنبال اجرايی شدن آن نانوايیها موظف شدند از اين پس فقط نان را فقط با کارتخوانهای هوشمند به فروش برسانند.
اجرای سراسری نان هوشمند تا پایان تیرماه
«نان هوشمند تا پایان تیرماه» عنوان گزارشی است که روزنامه جوان به آن پرداخته که در آن میخوانیم: در گذشته با توجه به اینکه قیمت آرد در همه جای کشور تقریباً یکسان بود و این محصول به خارج از کشور قاچاق میشد، اما اکنون به جای خروج از کشور در داخل کشور و بین واحدهای یارانهای و آزاد خرید و فروش میشود. دولت برای اینکه بتواند از خروج آرد خارج از شبکه جلوگیری کند، باید هرچه زودتر این طرح را به مرحله اجرایی برساند، ۸۳ هزار دستگاه کارتخوان هوشمند برای اجرای این طرح در کشور نیاز است که به نظر میرسد با تأمین این دستگاهها این طرح ملی عملیاتی شود.
به نوشته جوان، «محمد قربانی» معاون امور اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی در نشستی خبری از اجرای سراسری هوشمندسازی نانواییها از پایان تیرماه خبر داده و میگوید: «در حال حاضر در برخی استانها گزارش داریم که برای خرید نان صف تشکیل شده است یا برخی از نانواییها به بهانه اینکه آردشان تمام شده فعالیت خود را تعطیل کردهاند، اما در سیستم جدید عرضه نان سنتی کنترلهای هوشمندی وجود دارد. در حال حاضر ۲ هزار دستگاه کارتخوان هوشمند در تهران نیاز داریم که از روز گذشته به نانواییهای سنتیپز داده شده است. اشکالاتی هم در هوشمندسازی نانواییها وجود داشت، اینکه شماره ملی فقط سرپرستان خانوار یا سایر خانوادهها هم محاسبه میشود یا امکان استفاده یک نانوا از چندین کارت برای بیشتر نشان دادن فروش نان، همه این اشکالات برطرف شده است.»
تمجید روزنامه دولت از طرح آردی دولت
روزنامه ایران درباره هوشمندسازی نان نوشته است: با اجرای هوشمندسازی یارانه آرد و نان، نانواییها به ازای تعداد نانهای فروخته شده یارانه نان دریافت میکنند تا مردم کماکان نان را به قیمت قبل خریداری کنند و به این واسطه جلوی سوءاستفادههای فعلی گرفته میشود. مردم با اجرای این طرح، تعداد نان مورد نیاز خود را در دستگاه کارتخوان وارد میکنند که در آن قیمت نان مشخص و به نرخ سال ۱۴۰۰ فروخته میشود.
به نوشته این روزنامه، شاید بتوان گفت، از روزی که آرد یارانهای به قیمت ۴۲۰۰ تومان عرضه شد، مصرف آن نیز در کشور به شدن افزایش پیدا کرد که این میزان به هیچ وجه مصرف واقعی نبود، بلکه دو عامل در آن دخیل بوده است. موضوع اول مربوط به قاچاق آرد برای خارج از کشور و دومین موضوع هم مصرف آرد به نام نانوایان، در حالی که در سایر صنایع استفاده میشد. از این رو هدف گذاری اصلی از شیوه جدید عرضه نان، صرفاً جلوگیری از قاچاق آرد است و تغییری در میزان خرید و سهمیهبندی آن وجود ندارد.