«حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه روز سه شنبه 24 خرداد میزبان وزرای خارجه ترکمنستان و پاکستان در دو دیدار جداگانه بود. «بلاول بوتو زرداری» وزیر خارجه جدید پاکستان که صبح روز سهشنبه در فرودگاه مورد استقبال «سید رسول موسوی» دستیار وزیر و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه قرار گرفته بود بعدازظهر با حسین امیرعبداللهیان دیدار کرد.
این سفر نخستین سفر یک مقام دولت جدید پاکستان به تهران از زمان روی کار آمدن این دولت بود. امیرعبداللهیان و زرداری پس از قریب به یک ساعت رایزنی دوجانبه در جمع خبرنگاران حاضر شده و توضیحاتی را درباره بحثهای مطرح شده دادند.
گفتوگو درباره مناسبات با آمریکا و افغانستان
به گزارش نوروز از روزنامه اعتماد، مهمترین بخش از سخنان وزیر خارجه که مورد توجه رسانهها قرار گرفت، اشاره او به روند مذاکرات وین، صدور قطعنامه در شورای حکام و تنش جدید میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود.
حسین امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه در گفتوگو با همتای پاکستانی به مساله برجام هم پرداخته شده، گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه از میز مذاکره فرار نکرده است. ما معتقدیم مذاکره و دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به نقطه پایانی توافق است. ما گامهای مهمی را در ماههای گذشته در مذاکراتی که همکارم آقای (علی) باقری با آقای انریکه مورا (معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا) و کشورهای 1+4 در وین داشتند و همچنین تبادل پیامهایی که در این مدت بین ایران و امریکا انجام شد، برداشتیم و اثبات کردیم که اهل گفتوگو، منطق و رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار هستیم. در روزهای اخیر و در پنجشنبه گذشته بهرغم استمرار تبادل پیامهای غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن و پیشرفتهایی که در مسیر این گفتوگوها صورت گرفته بود، ولی به یکباره طرف امریکایی برای اعمال فشار سیاسی بر جمهوری اسلامی ایران و البته اخذ امتیاز بیشتر در مذاکره غیرمستقیم، قطعنامهای را در آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارایه داد. بهرغم اینکه طرف امریکایی به ما اعلام کرد که این قطعنامه خالی از محتواست، ولی نفس قطعنامه باعث شد که ما طرف امریکایی را از این کار برحذر کنیم.
ما یک بسته سیاسی و ابتکار جدید را روی میز قرار دادیم، طرف امریکایی این ابتکار را پذیرفت، اما بر تصویب قطعنامه هم تاکید داشت. در نتیجه جمهوری اسلامی ایران هم با افزایش فعالیتهای هستهای خود در حوزههایی که از طریق سازمان انرژی اتمی اعلام، اجرایی و عملی شد و به صورت رسمی هم قبل از صدور قطعنامه به دبیرخانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده شد، این اقدامات را انجام داد. به گزارش خبرگزاری فارس، امیرعبداللهیان گفت: اکنون نیز در کنار قطعنامه، اقدامات بیشتر هستهای جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، اما ما از گفتوگو و مذاکره فرار نخواهیم کرد و در این مسیر ارتباطات ما در عرصههای دیپلماتیک و پیامهای ما از طریق آقایان مورا مذاکرهکننده اتحادیه اروپا و بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حال تبادل است. جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار از منطق دیپلماسی و منطق مذاکراتی فاصله نخواهد گرفت.
وزیر خارجه در بخش دیگری از این نشست خبری با اشاره به اینکه با وزیر خارجه پاکستان درباره مساله افغانستان هم گفتوگو کرده، افزود: با صدای بلند بر تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان تاکید داریم. ما علاوه بر اینکه با هیات حاکمه موقت افغانستان، یعنی طالبان، مناسبات لازم را به دلیل مرز مشترک و همسایگی و موضوعات متنوعی که بین ما وجود دارد، حفظ کردیم، ارتباط علنی و آشکار و رسمی خودمان را با همه طرفها در افغانستان همچنان پیگیری میکنیم و به صراحت به هیات حاکمه موقت افغانستان گفتهایم که تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام راهحل اساسی برونرفت از چالشهای موجود در افغانستان است. امیدواریم افغانستان هر چه زودتر در مسیر صلح، آرامش، رفاه و ثبات قرار بگیرد.
وی درباره بحران یمن نیز افزود: در مورد یمن، جمهوری اسلامی ایران از ادامه برقراری آتشبس در یمن حمایت کرد و ما بر لغو کامل محاصره انسانی در یمن تاکید داریم و گفتوگوهای یمنی – یمنی را تشویق میکنیم. فلسطین همچنان به عنوان موضوع اول جهان اسلام در دستور گفتوگوهای ما و وزیر خارجه پاکستان قرار داشت و ما نسبت به تشکیل دولت واحد فلسطینی در سراسر سرزمین تاریخی فلسطین به پایتختی قدس در جمهوری اسلامی ایران تاکید داریم و امیدواریم نسبت به اقدامات تحریکآمیز و خصمانهای که رژیم نامشروع اسراییل علیه جهان اسلام اتخاذ میکند از وحدت رویه قویتری بین امت اسلامی و جهان اسلام برخوردار باشیم.
مذاکره درباره صادرات انرژی ایران به پاکستان
حسین امیرعبداللهیان درباره رابطه تهران و اسلامآباد گفت: ما در دولت جدید مناسبات را در مسیر توسعه هر چه بیشتر همکاریهای دوجانبه رقم زدیم. در دوره جدید و تحولات سیاسی اخیر در داخل پاکستان، مفتخر هستم که اولین وزیر خارجهای بودم که انتخاب همکار خوبم آقای زرداری را که بیشتر در کشور ما به آقای بوتو هم معروف است، به ایشان تبریک گفتم.در کشور ما خاطرات امیدبخش و خرسندکننده از سفر مادر شهیدشان در دوره مسوولیتشان به ایران وجود دارد. امروز یک هدیه فوقالعاده برای وزیر خارجه پاکستان دارم و آن یک آلبوم عکس از زیارت شهید خانم بینظیر بوتو در جریان آخرین سفرش به ایران و تشریففرمایی ایشان به مرقد امام نور و رحمت امام رضا(ع) است.
درباره مناسبات دوجانبه در ابعاد مختلف همکاریها از حوزههای مرزی، پایانهها و بازارچههای مرزی و توسعه تجارت محلی و همکاریهای استانی تا اتخاذ رویکردها و مواضع مشترک سیاسی بین دو کشور گفتوگو کردیم.
در خصوص توسعه همکاریهای فرهنگی، گردشگری، همکاری در سازمانهای منطقهای و بینالمللی و همچنین در حوزههای اقتصادی و تجاری گفتوگو کردیم. در دو حوزه که از دیرباز در دستورکار دو کشور قرار دارد و اسناد اولیهای درباره آن امضا شده و حتی اقدامات عملی روی زمین درباره این موضوعات اتفاق افتاده است، بحث صادرات گاز از ایران به پاکستان و همچنین افزایش میزان صادرات برق ایران به کشور همسایه پاکستان یا سوآپ برق به پاکستان است که در این خصوص گفتوگو کردیم.
بهرغم تحریمهای یکجانبه امریکا در مسیر حقوق بینالملل مکانیسمهایی هست که بتوانیم این همکاریها را به بهترین وجه ارتقا دهیم. درخصوص موضوعات منطقهای، آخرین تحولات در افغانستان، اوکراین، یمن و فلسطین را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم. ما مخالف تداوم جنگ در اوکراین هستیم و بر راهحل سیاسی تاکید داریم و به عنوان جمهوری اسلامی ایران بین اوکراین و روسیه تلاش میکنیم هر چه سریعتر بحران اوکراین در مسیر مذاکره و راهحل سیاسی به پیش برود با درک بانیان و ریشههای اصلی این بحران.
زرداری و ابراز علائق ایرانی
بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجه پاکستان در این نشست خبری گفت: من به خانه و موطن خود آمدهام. ملت پاکستان و ایران علقههای تاریخی گستردهای دارند. نه تنها همسایه هستیم، بلکه برادر و خواهر هستیم و بیصبرانه علاقهمند هستم که با شما همکاری کنم و مناسبات فیمابین را به قلههای رفیعتر برسانیم. مایلم از جانب دولت و ملت پاکستان پیام حسننیت و محبت را به برادران و خواهران ایرانی انتقال دهم. ایران همسایه مهم پاکستان محسوب میشود. همسایهای که با آن دارای علقههای برادری و تاریخ مشترک هستیم. پاکستان و خودم به دنبال این هستیم که به عنوان اولویت روابط خود را با ایران ارتقا دهیم و بتوانیم با استفاده از شرایط دو کشور روابط را رو به جلو ببریم.ما درباره روابط دوجانبه صحبت کردیم و راههای ارتقای روابط دوجانبه را شناسایی کردیم که بتوانیم روابط دوجانبه را به میزانی که شایسته آن است، برسانیم.
درباره مدیریت مرزها و تبادل زائران، ارتباط مردم با مردم، ارتباطات فرهنگی صحبت کردیم. مصمم هستیم موانع اصلی بر سر راه تجارت و روابط بیشتر را برداریم و بتوانیم از طریق تهاتر و تجارت مرزی بیشتری داشته باشیم و نقاط مرزی بیشتری را افتتاح کرده و بازارچههای مرزی بیشتری را داشته باشیم و فرصتهایی را فراهم کنیم تا روابط اقتصادی و بازرگانی را گسترش دهیم که برای مردم دو کشور همراه با منفعت است و باعث رفاه و شکوفایی اقتصادی ملتهایمان در مناطق مرزی خواهد شد.متعهد هستیم که همکاریهای انرژی خود را افزایش دهیم و بتوانیم برق بیشتری از ایران وارد کنیم.
همچنین درخصوص امکان تبادل زندانیان صحبت کردیم، البته در چارچوبهای حقوقی موجود در دو کشور. از مهماننوازی ایران بسیار سپاسگزاریم و از اینکه تسهیلگر زیارت و سفر زوار پاکستانی هستند و درباره اینکه چگونه میتوانیم امکانات بیشتری برای زائران فراهم آورده و علقههای برادری بیشتری بین دو کشور ایجاد کنیم، صحبت کردیم. بلاول بوتو زرداری درباره مذاکرات وین نیز گفت: مترصد و مشتاق دیدن روزی هستیم که برجام نهایی شود و این حق مردم ایران است و باعث میشود شرایط و فضای مناسبتری برای تعامل با ایران ایجاد شود. مایل هستم بار دیگر بر اهمیت مناسبات ایران با پاکستان تاکید کنم و تاکید کنم که ما عزم داریم این روابط را تقویت کنیم.