عید نوروز چیست؟
نوروز اولین روز بهار است و در آن طبیعت از خوابی طولانی بیدار میشود و مجدد زندگی خودش را از سر میگیرد. ایرانیان نیز هرساله شروع فصل جدید طبیعت را جشن میگیرند. آنها سعی میکنند با خانهتکانی دلهایشان، فصل جدید و پر باری را در زندگیشان رقم بزنند.
در تاریخ شمسی، اولین روز فروردین را شروع عید نوروز میخوانند. نوروز با عبور خورشید از صفحه استوای زمین و حرکت آن به شمال آسمان شروع میشود. این لحظه شروع را لحظه نخست برج حمل میگویند. در تقویم هجری خورشیدی، نوروز را با «هرمز روز» یا «روز اورمزد» در ماه فروردین برابر میدانند.
عید باستانی نوروز را با رسم و رسوماتی مثل خانهتکانی، دید و بازدید، هفتسین، تخممرغهای رنگی، خوردن سبزی پلو با ماهی و… میشناسیم. چهار روز نخست فروردین بهعنوان تعطیلات رسمی نوروز محسوب میشوند و مردم در این ایام به دیدن اقوام خود میروند و این عید را به یکدیگر تبریک میگویند. روزهای ۱۲ و ۱۳ فروردین نیز بهترتیب روز جمهوری اسلامی ایران و سیزده بدر هستند و جزو تعطیلات رسمی کشور به شمار میروند.
نام دیگر عید نوروز
نوروز، کلمهای در زبان فارسی میانه است و ریشه در زبان اوستایی دارد. این واژه مرکب از دو جزء تشکیل شده است که در کنار یکدیگر معنای «روز نوین» میدهند. در فارسی میانه، این کلمه «نوکروچ» (Nok roc) یا «نوروز» (Nogriz) خوانده میشود.
فلسفه عید نوروز
با توجه به روایتهای افسانهای موجود، نوروز در زمان جمشید، پادشاه چهارم پیشدادی ایران، به وجود آمده است. در اوستا، یکی از قدیمیترین کتابهای ایران باستان، از فردی به نام جمشید یاد شده که از قدرت فره ایزدی برخوردار بوده است. جمشید با دستوراهورا مزدا شروع به مقابله با اهریمن میکند؛ چراکه اهریمن در آن زمان خسارات زیادی از جمله قحطی و خشکسالی به بار آورده بود.
پس از آن که جمشید، اهریمن را شکست میدهد، دوباره شادی و برکت به سرزمین ایران باز میگردد و خشکسالی از بین میرود. مردم بعدها این روز را به «نوروز» یا «روز نوین» نامگذاری کردند و با کاشتن جو در تشت، این جشن باستانی را جاودانه کردند.
جشن نوروز، یادآور این حقیقت است که پس از هر زمستان سرد و تاریک، بهاری سرسبز و پر از امید فرا میرسد و طبیعت بار دیگر جان میگیرد. این دگرگونی، نهتنها در جهان بیرون، بلکه در درون انسان نیز رخ میدهد و فرصتی برای نو شدن، تجدید عهد و پیمان با ارزشهای نیکو و آغاز فصلی نو در زندگی فراهم میآورد.
هفت سین
هفت سین یکی از معروفترین نمادها و مراسمهای نوروز است. از چند روز تا چند ساعت مانده به تحویل سال نو، خانوادههای ایرانی سفره هفت سین را روی میز یا زمین پهن میکنند و با قرار دادن هفت جزء نمادین که با حرف سین شروع میشوند، شامل سیب، سرکه، سنجد، سمنو، سبزه، سماق و سیر فرا رسیدن عید نوروز را گرامی میدارند.
در سفره هفت سین ما ایرانیان همچنین قرآن، ماهی، آینه، تخممرغ رنگی، سنبل و… قرار میگیرند. معمولا اعضای خانواده در زمان تحویل سال دور سفره هفت سین جمع میشوند و آن را تا پایان نوروز نگه میدارند
موسسه جهانی عید نوروز یک نهاد مردمی با هدف حفظ منافع ملی ایران در عرصه اجتماعی، فرهنگی و هنری در جهان با فرهنگ نوروز از نخستین لحظه طلوع صدور قطعنامه سازمان ملل متحد مبنی بر نوروز فرهنگ صلح است.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بنیاد ملی نوروز میباشد
طراحی و پیادهسازی توسط افشار