پایگاه دانش و مقالات بنیاد ملی نوروز

نوروز یکی از جشن‌های ایران باستان و نمادی از زنده شدن طبیعت و آغاز دوباره زندگی است. این جشن که ریشه‌ای عمیق در فرهنگ و تاریخ ایران دارد، با آداب و رسوم خاص خود، جلوه‌ای از هم‌بستگی، شادی و امید را به نمایش می‌گذارد. نوروز، فرصتی برای تجدید دیدار با عزیزان، زدودن کینه‌ها و آغاز سالی نو با انرژی و امید بیشتر محسوب می‌شود. علاوه بر این، نوروز را می‌توان نمادی از پیروزی نور بر تاریکی، روشنایی بر ظلمت و زندگی بر مرگ دانست. نوروز، یادآور این نکته است که پس از هر زمستان سرد و تاریک، بهاری سرسبز و پر از امید فرا می‌رسد. با ما همراه شوید تا اطلاعات بیشتری درباره عید نوروز و فلسفه آن به دست آورید.

عید نوروز چیست؟

نوروز اولین روز بهار است و در آن طبیعت از خوابی طولانی بیدار می‌شود و مجدد زندگی خودش را از سر می‌گیرد. ایرانیان نیز هرساله شروع فصل جدید طبیعت را جشن می‌گیرند. آن‌ها سعی می‌کنند با خانه‌تکانی دل‌هایشان، فصل جدید و پر باری را در زندگی‌شان رقم بزنند.

در تاریخ شمسی، اولین روز فروردین را شروع عید نوروز می‌خوانند. نوروز با عبور خورشید از صفحه استوای زمین و حرکت آن به شمال آسمان شروع می‌شود. این لحظه شروع را لحظه نخست برج حمل می‌گویند. در تقویم هجری خورشیدی، نوروز را با «هرمز روز» یا «روز اورمزد» در ماه فروردین برابر می‌دانند.

  • جشن نوروز توسط یونسکو و با نام «روز بین‌المللی نوروز»، به‌عنوان میراث فرهنگی و معنوی بشر به ثبت جهانی رسیده است. جالب است بدانید که نوروز در ایران و افغانستان به‌عنوان آغاز سال نو شناخته می‌شود و در کشورهایی نظیر روسیه، تاجیکستان، سوریه، عراق، قزاقستان، جمهوری آذربایجان، پاکستان، هند و… تعطیل رسمی و زمانی برای برپایی جشن به شمار می‌آید.

    عید باستانی نوروز را با رسم و رسوماتی مثل خانه‌تکانی، دید و بازدید، هفت‌سین، تخم‌مرغ‌های رنگی، خوردن سبزی پلو با ماهی و… می‌شناسیم. چهار روز نخست فروردین به‌عنوان تعطیلات رسمی نوروز محسوب می‌شوند و مردم در این ایام به دیدن اقوام خود می‌روند و این عید را به یکدیگر تبریک می‌گویند. روزهای ۱۲ و ۱۳ فروردین نیز به‌ترتیب روز جمهوری اسلامی ایران و سیزده بدر هستند و جزو تعطیلات رسمی کشور به شمار می‌روند.

    نام دیگر عید نوروز

    نوروز، کلمه‌ای در زبان فارسی میانه است و ریشه در زبان اوستایی دارد. این واژه مرکب از دو جزء تشکیل شده است که در کنار یکدیگر معنای «روز نوین» می‌دهند. در فارسی میانه، این کلمه «نوک‌روچ» (Nok roc) یا «نوروز» (Nogriz) خوانده می‌شود.

تاریخچه عید نوروز درباره منشا و زمان پیدایش نوروز نظرات مختلفی وجود دارد؛ اما با استناد به اعتبار شاعران و نویسندگان شناخته‌شده قرن چهارم و پنجم هجری قمری از جمله فردوسی، عنصری، بیرونی، طبری و…، برگزاری جشن نوروز از زمان پادشاهی جمشید رواج پیدا کرده است. البته ابوریحان بیرونی در عینِ حال که این جشن باستانی را به دوران پادشاهی جمشید نسبت می‌دهد، تاکید می‌کند که پیش از جمشید نیز نوروز نزد مردمان ایران باستان بزرگ و معظم بوده است.

حکیم فردوسی در شاهنامه این‌گونه می‌گوید که جمشید در حال گذر از آذربایجان بوده است که دستور می‌دهد تا تختی برایش قرار دهند. او با تاج رو تخت می‌نشیند و با تابش نور خورشید به تاج پر زرق و برج جمشید، نور و روشنایی تمام دنیا را فرا می‌گیرد. این روز به‌دلیل شادمانی مردم از این رخداد به‌عنوان «نوروز» نام‌گذاری شد.

در برخی از روایت‌های تاریخی، پیدایش نوروز به دوران بابلیان نسبت داده شده است. این روایت‌ها رواج نوروز در ایران را به سال ۵۳۸ قبل از میلاد مسیح، یعنی زمان حمله کوروش کبیر به بابل نسبت می‌دهند.

مری بوریس، پژوهشگر برجسته در زمینه مطالعات زرتشتی، بر این باور بود که احتمالا شکوه جشن بهاره در بابل، ایرانیان را به‌سمت برگزاری جشن سال نو یا همان نوروز سوق داده است.

در دوران اشکانیان و ساسانیان نیز نوروز گرامی داشته می‌شد. این جشن در دوره ساسانیان دست‌کم ۶ روز به طول می‌انجامید و به دو دوره «نوروز کوچک» و «نوروز بزرگ» تقسیم می‌شد. نوروز کوچک که به نام نوروز عامه شناخته می‌شد، از یکم تا پنجم فروردین برگزار می‌شد. روز ششم فروردین به‌عنوان نوروز بزرگ یا «نوروز خاصه» شناخته می‌شد.

فلسفه عید نوروز
با توجه به روایت‌های افسانه‌ای موجود، نوروز در زمان جمشید، پادشاه چهارم پیشدادی ایران، به وجود آمده است. در اوستا، یکی از قدیمی‌ترین کتاب‌های ایران باستان، از فردی به نام جمشید یاد شده که از قدرت فره ایزدی برخوردار بوده است. جمشید با دستوراهورا مزدا شروع به مقابله با اهریمن می‌کند؛ چراکه اهریمن در آن زمان خسارات زیادی از جمله قحطی و خشک‌سالی به بار آورده بود.
پس از آن که جمشید، اهریمن را شکست می‌دهد، دوباره شادی و برکت به سرزمین ایران باز می‌گردد و خشک‌سالی از بین می‌رود. مردم بعد‌ها این روز را به «نوروز» یا «روز نوین» نام‌گذاری کردند و با کاشتن جو در تشت، این جشن باستانی را جاودانه کردند.

جشن نوروز، یادآور این حقیقت است که پس از هر زمستان سرد و تاریک، بهاری سرسبز و پر از امید فرا می‌رسد و طبیعت بار دیگر جان می‌گیرد. این دگرگونی، نه‌تنها در جهان بیرون، بلکه در درون انسان نیز رخ می‌دهد و فرصتی برای نو شدن، تجدید عهد و پیمان با ارزش‌های نیکو و آغاز فصلی نو در زندگی فراهم می‌آورد.

هفت سین
هفت سین یکی از معروف‌ترین نمادها و مراسم‌های نوروز است. از چند روز تا چند ساعت مانده به تحویل سال نو، خانواده‌های ایرانی سفره هفت سین را روی میز یا زمین پهن می‌کنند و با قرار دادن هفت جزء نمادین که با حرف سین شروع می‌شوند، شامل سیب، سرکه، سنجد، سمنو، سبزه، سماق و سیر فرا رسیدن عید نوروز را گرامی می‌دارند.

در سفره هفت سین ما ایرانیان همچنین قرآن، ماهی، آینه، تخم‌مرغ رنگی، سنبل و… قرار می‌گیرند. معمولا اعضای خانواده در زمان تحویل سال دور سفره هفت سین جمع می‌شوند و آن را تا پایان نوروز نگه می‌دارند